Patronatul firmelor mici şi mijlocii: 60% dintre antreprenori vor face concedieri dacă salariul minim creşte la 1.900 de lei brut

Autor: Roana Rotaru 06.11.2017
Gabriel Petrea, ministrul pentru consultare publică şi dialog social: „Salariul minim trebuie să ajungă la un nivel la care să asigure un trai decent pentru toată lumea“.
 
Creşterea salariului minim de la 1.450 de lei brut pe lună la 1.900 de lei brut pe lună de la 1 ianuarie  2018, o propunere lansată recent de guvern, a stârnit o dezbatere în contradictoriu între oameni de afaceri, reprezentanţi ai patronatelor şi decidenţi politici.
 
Pe de-o parte, rezultatele unui sondaj realizat de Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) arată că antreprenorii români nu îşi vor permite această creştere şi vor face disponibilizări.
 
„Săptămâna acesta am aflat de dorinţa guvernului de a mări salariul minim de la anul. Am aplicat un chestionar la care au răspuns 400 de antreprenori în această săptămână, iar rezultatele sunt următoarele: 82,9% dintre ei spun că nu au capacitatea de mări salariul minim, 60% spun că vor face disponibilizări, iar peste 90% spun că posibilitatea maximă de a mări salariul minim este cu 100 de lei“, a spus Florin Jianu, prezent la conferinţa „Topul firmelor private din România“, un eveniment organizat vineri în Capitală.
 
Pe de altă parte, creşterea salariului minim a fost  privită cu ochi buni de Gabriel Petrea, ministrul pentru consultare publică şi dialog social, care consideră că salariul minim trebuie să crească până când acesta va asigura un trai decent.„Salariul minim trebuie să asigure un trai decent. El trebuie să ajungă la un nivel la care să asigure un trai decent pentru toată lumea. Abia după ce o familie se poate întreţine putem vorbi de predicţie clară în cazul salariului minim“, a spus Gabriel Petrea.
 
Totuşi, Eugen Teodorovici, senator PSD şi fost ministru al finanţelor şi al fondurilor europene, consideră că statul nu ar trebui să impună un salariu minim pentru mediul privat.
 
„În ceea ce priveşte salariul minim, în zona publică eu pot să îl impun, dar în zona privată eu trebuie să stimulez ca salariul să nu scadă sub acest nivel. Privatul nu trebuie presat, el trebuie să găsească un mediu în care să se dezvolte. Noi avem, ca ţară, din păcate, extrem de multe piedici“, a spus Teodorovici.
 
Transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat a fost o altă temă dezbătută în cadrul evenimentului, o măsură despre care Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR, spune că va genera costuri suplimentare pentru majoritatea antreprenorilor.
 
„Această măsură va bulversa mediul de afaceri. Va trebui schimbate 6 milioane de contracte, atât din mediul privat, cât şi din mediul public. Era vorba că o să treacă contribuţiile de la angajator la angajat. În fapt, mai rămâne un procent la angajator. În al doilea rând, vor scădea unele dintre salarii. Noi am sesizat că peste 90% din IMM-uri care sunt în clasă de risc scăzută, adică care nu lucrează, spre exemplu, în mine, vor fi afectate cu 0,5%”, a spus Florin Jianu. El a mai spus că are dificultăţi şi în ceea ce priveşte măsurărea intenţiilor mediului de afaceri, pentru că nu reuşeşte să finalizeze un studiu de impact, întrucât măsurile propuse sunt imediat modificate sau abandonate.
 
„La propriu nu mai putem ţine pasul. Săptămâna trecută pregătisem un studiu de impact pentru acea taxă de solidaritate de 2%. A ieşit Guvernul, a modificat-o, <<a rebotezat-o>> şi a mărit şi cuantumul. Deci chiar nu mai putem ţine pasul”, a spus el.
 
Guvernul susţine că niciun salariu net nu va scădea în urma transferului contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, dar şi că angajatorii nu vor avea pierderi financiare.