Germania, locomotiva economiei europene înaintează cu motoarele turate la maxim. Încrederea investitorilor în zona euro este la maximul ultimului deceniu

Autor: Catalina Apostoiu 07.11.2017

Comenzile fabricilor germane au înregistrat o creştere neaşteptată pentru a doua lună consecutiv în septembrie, sporind semnele că cea mai mare economie a Europei îşi va continua tendinţa de creştere solidă. Perioada de creştere puternică prin care trece zona euro, cât şi decizia băncii centrale de a-şi prelungi achiziţiile de active în 2018 vor susţine de asemenea avansul economiei germane, scrie Bloomberg.

La nivelul zonei euro, încrederea investitorilor în zona euro este la maximul ultimului deceniu, iar companiile au făcut angajări în cel mai alert ritm din ultimii peste 10 ani. Comenzile fabricilor germane au înregistrat o creştere de 1% în septembrie după un avans revizuit în sus la 4,1% în august comparativ cu media estimărilor, ce indica un declin de 1,1%. Cererea este cu 9,5% mai mare decât în anul anterior. Germania este aşteptată să-şi menţină creşterea economică robustă în trimestrul al treilea, potrivit Bundesbank, sectorul manufacturier urmând să constituie în continuare „pilonul“ acestui avans, graţie cererii „viguroase“ la export şi unui „excelent“ nivel al comenzilor. Avansul comenzilor consemnat în septembrie s-a bazat pe o creştere de 14,1% a cererii pentru bunuri de investiţii din partea zonei euro. Comenzile interne au scăzut cu 0,1% faţă de luna anterioară, în timp ce cererea la export a urcat cu 1,7%. În ceea ce priveşte zona euro, economia  şi-a pierdut din forţă luna trecută, dar a continuat să înainteze, iar companiile au putut trece o mai mare parte din costuri către consumatori, potrivit datelor IHS Markit citate de Reuters.

Indicele PMI al IHS Markit pentru zona euro a scăzut la 56,0 luna trecută de la 56,7 în septembrie, un declin mai redus decât cel anticipat iniţial.

„Zona euro şi-a continuat creşterea solidă la începutul trimestrului patru, iar noiembrie ar trebui de asemenea să se dovedească a fi o lună bună pentru activitatea sectorului de business“, a declarat Chris Williamson, economist-şef la IHS Markit.

Potrivit acestuia, indicatorii PMI previzionează o creştere economică de 0,6-0,7% în zona euro în ultimul trimestru al acestui an, peste estimarea anterioară de 0,5%.

Creşterea comenzilor a accelerat deşi companiile şi-au majorat preţurile în cel mai alert ritm de la mijlocul anului 2011.

În încercarea de a face faţă creşterii accelerate a comenzilor, companiile din zona euro au făcut angajări în cel mai alert ritm din ultimii peste 10 ani, potrivit Bloomberg. Încrederea în economie a atins cel mai ridicat nivel din aproape 17 ani luna trecută, optimismul nepărând să fie erodat nici de nesiguranţa politică din Catalonia, nici de aprecierea monedei unice europene.

Companiile „se concentrează pe cererea solidă de pe pieţele interne, rămânând în expansiune în condiţiile în care anticipează cheltuieli în creştere ale consumatorilor şi în sectorul de business“, arată Chris Williamson.

Ca semn al încrederii în creştere a investitorilor în zona euro, indicele Sentix al optimismului investitorilor a avansat peste aşteptări în această lună, atingând cel mai ridicat nivel din mai mult de un deceniu, potrivit Financial Times. Indicele a atins  nivelul de 34 la începutul lunii, faţă de 29,7 în octombrie. Economiştii anticipaseră o creştere la 30,8.