Dan Suciu, BNR: Reducerea rezervelor minime obligatorii la valută, realizată de BNR în mai, nu avea cum să influenţeze nivelul dobânzilor ROBOR în lei din luna octombrie

Autor: Roxana Rosu 13.11.2017

Reducerea RMO (rezervelor minime obligatorii) la valută, realizată de BNR în luna mai, nu avea cum să influenţeze nivelul dobânzilor ROBOR în lei din luna octombrie, cele două componente fiind în valute diferite şi cu roluri diferite în raport cu creditarea, a spus purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, răspunzând unor comentarii făcute de Adrian Dobre, secretar de stat, purtător de cuvânt al PSD într-o emisiune TV.

”Mai mult, în cazul în care nu s-ar fi redus RMO, acestea oricum nu s-ar fi regăsit în lichiditatea din piaţa bancară fiind imobilizate, inactive, la BNR”, a precizat Dan Suciu.

El a adăugat că rolul RMO la valute este de a tempera expansiunea creditului în valută. În anii în care creditarea în valută era preponderentă, RMO ajunsese la 40% (înainte de 2008).

”BNR a căutat oportunitatea de a reduce RMO până la nivelul mediei europene de 2 % - fără ca prin aceste decizii să schimbe tendinţa în piaţa creditului - susţinând creditarea în lei şi descurajând pe cea în valută. În acest an, creditarea în valută a scăzut pentru prima dată sub 40% din totalul creditului şi această scădere a permis eliberarea a 2% RMO”.

Purtătorul de cuvânt al BNR a explicat că RMO în lei şi valută sunt banii băncilor comerciale, reţinuţi pentru perioade limitate la BNR, pentru a regla ritmul creditării în cele două componente. Mai devreme sau mai târziu, RMO vor trebui înapoiate băncilor comerciale.

În legătură cu evoluţia inflaţiei IPC, Dan Suciu a menţionat că ţinta de inflaţie urmărită de  BNR este de 2,5 % +/- 1%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni calculată pe baza IPC, este 0,7%.