Mihaela Mitroi, PwC: Ce să mai facem cu holdingurile?

Autor: Mihaela Mitroi, Partener, Asistenţă Fiscală şi Juridică, EY România 13.11.2017

Prevederile recent introduse prin Ordonanţa de modificare a Codului Fiscal aduc modificări importante şi la nivelul impozitării societăţilor de holding.

Mai precis, începând din 2018, orice societate de holding cu venituri anuale sub 1 milion EUR nu mai poate beneficia de regimul favorabil de scutire a veniturilor din dividende sau câştiguri de capital (aşa-numitul regim de holding).

Să ne amintim că regimul de holding a fost introdus în legislaţia românească încă din anul 2014, urmărind alinierea cu sistemele fiscale ale altor ţări europene care aveau succes în atragerea de investiţii în ţările lor. Astfel, s-a adăugat atunci în Codul Fiscal o condiţie care stabileşte că nu se impozitează dividendele şi câştigurile de capital obţinute din  participaţii de minimum 10% deţinute pe o perioadă neîntreruptă de cel puţin un an.

Însă societăţile plătitoare de impozit pe veniturile microîntreprinderilor nu beneficiază  de aceste scutiri, ele fiind impozitate cu 1 % (sau 3%) din total venituri, inclusiv dividende sau câştiguri de capital.

Până acum, regimul fiscal al microîntreprinderilor nu părea a reprezenta un impediment pentru societăţile de holding, din două motive. În primul rând, plafonul de venituri era mai mic, adică 500.000 EUR (sau chiar 100.000 EUR anterior). În al doilea rând, o societate de holding cu un capital social de peste 10.000 EUR putea opta pentru aplicarea impozitului pe profit.

Începând din 2018, se măreşte plafonul de venit la 1 milion EUR şi în acelaşi timp se elimină posibilitatea de a opta pentru impozit pe profit dacă o societate are un capital social mai mare de 10.000 EUR.  

Astfel, dacă aveţi o societate de holding românească care primeşte dividende sub 1 milion EUR (şi care nu mai are alte surse de venituri semnificative), atunci aceste venituri nu mai sunt scutite, ci vor fi subiect de impozit pe veniturile microîntreprinderilor de 1% sau 3%, după caz.

Chiar dacă aceste prevederi se aplică începând cu anul 2018, rezultatele anului 2017 sunt şi ele foarte relevante, pentru că pe baza lor se va stabili aplicarea regimului microîntreprinderilor în anul 2018.

Aşa încât sigur vă veţi gândi la tot felul de soluţii pentru a reduce consecinţele costurilor neaşteptate ca urmare a schimbării regulilor fiscale.

De exemplu, o distribuţie de dividende efectuată înainte de finalul anului 2017 poate fi benefică sub două aspecte. În primul rând, se poate aplica regimul de scutire pentru aceste dividende. În al doilea rând, această distribuţie poate conduce la depăşirea plafonului de 1 milion EUR la sfârşitul anului 2017 şi, în consecinţă, societatea de holding nu va trece la regimul microîntrepinderilor începând cu 1 ianuarie 2018. 

Mihaela Mitroi, Liderul Departamentului de Consultanţă Fiscală şi Juridică, PwC România