Bill Gates luptă împotriva bolii Alzheimer, iar primul pas este o investiţie personală de 100 de milioane de dolari

Autor: Alex Ciutacu 18.11.2017

Miliardarul cofondator al gigantului Microsoft va începe lupta împotriva bolii Alzheimer cu o investiţie de 50 de milioane de dolari în Dementia Discovery Fund, un fond cu capital de risc ce reuneşte industria pharma şi guvernul britanic într-un efort comun de a descoperi un tratament împotriva afecţiunii, potrivit Reuters.

Investiţia – una personală, care nu face parte din proiectul filantropic cunoscut drept Fundaţia Bill & Melinda Gates – va fi urmată de o altă investiţie de 50 de milioane de dolari în alte start-up-uri care activează în domeniul cercetării Alzheimer, spune Gates.

Din ce în ce mai mulţi oameni suferă de Alzheimer şi de alte forme de demenţă, iar interesul emoţional şi financiar faţă de această boală este în creştere datorită ultimelor studii demografice care au arătat că durata medie de viaţă este şi ea în creştere, a povestit Gates într-un interviu pentru Reuters.

„Este o problemă imensă, care devine din ce în ce mai mare, iar dimensiunea tragediei – chiar şi pentru oamenii care rămân în viaţă – este foarte mare”, spune el.

În ciuda deceniilor de cercetări ştiinţifice, nu există niciun tratament care poate încetini progresul Alzheimerului. Medicamentele utilizate în prezent pot doar să amelioreze unele dintre simptome.

Gates susţine că, dacă există atenţie concentrată  şi inovaţie foarte bine finanţată, el este „optimist” că tratamentele pot fi descoperite, chiar dacă această descoperire este la cel puţin un deceniu distanţă.

„Probabil va dura 10 ani înainte ca noile teorii să fie aplicate îndeajuns de mult încât să primească o şansă la succes. Deci este foarte greu să estimezi cât va dura până va fi dezvoltat un medicament eficient. Eu sper că vom reuşi în următorii 10 ani dar există posibilitatea să nu atingem acest ţel atât de repede”.

Demenţa, cea mai comună formă de Alzheimer, afectează aproximativ 50 de milioane de oameni la nivel global, iar estimările arată că această cifră va ajunge la 131 de milioane până în anul 2050, potrivit unei campanii realizate de grupul non-profit Alzheimer Disease International.

DDF este un proiect lansat în 2015 din care fac parte producătorii de medicamente GlaxoSmithKline, Johnson & Johnson, Eli Lilly, Pfizer şi Biogen Idec, în colaborare cu guvernul britanic. Acest proiect a direcţionat deja investiţii spre cel puţin nouă start-up-uri care cercetează şi încearcă să dezvolte diferite tratamente pentru a opri sau pentru a inversa procesul biologic care duce la demenţă.

Gates spune că a doua investiţie de 50 de milioane de dolari va fi direcţionată către anumite start-up-uri care abordează metode „mai puţin convenţionale” de tratament, dar spune că nu a identificat încă aceste start-up-uri.