Doar zece dintre cele mai puternice 100 francize din lume au venit în România

Autor: Cristina Roşca 14.11.2017

Dintre cele mai puternice 100 de fran­­­cize din lume, doar zece sunt pre­zen­­te pe piaţa locală, arată o analiză a Zia­rului Financiar bazată pe clasa­men­tul realizat de revista Entre­pre­neur.

Cele zece provin aproape exclusiv dintr-un singur domeniu, HoReCa, res­pectiv din două sub-sectoare - res­ta­u­­­rante şi hoteluri. Excepţie fac Re/Max (imo­bi­liare) şi GNC (retail spe­cializat).

Conceptele de HoReCa, în special ce­le de restaurante, dar şi de cafenele şi ho­teluri, sunt printre cele mai populare pe pia­ţa locală de francize locală, eva­luată la un total de 3 mld. euro.

În total sunt circa 400 de concepte împărţite între retail, HoReCa şi ser­vicii. Doar în HoReCa sunt peste 100, mai bine de un sfert din total, iar pon­derea lor este în creştere, arată datele din Catalogul fran­cizelor din România, rea­lizat de Ziarul Financiar în parteneriat cu francize.ro.

Printre conceptele de HoReCa din top 100 cele mai puternice francize din lume se numără McDonald’s, Subway, Intercontinental sau Hampton by Hilton. Un nume nou pe piaţa locală, dar care îşi face loc în clasament este Taco Bell, adus în România de grupul Sphera Franchise Group în acest an. Acelaşi grup are în portofoliu şi KFC şi Pizza Hut.