Indicele Robor la 3 luni face un salt la 1,92%, maximul ultimilor trei ani

Autor: Roxana Rosu 14.11.2017

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a făcut un nou salt marţi, la 1,92%, după ce ieri urcase la 1,89%, în timp ce ROBOR la 6 luni a avansat într-un ritm mai lent, la 2,07%.

Indicele a mai avut un nivel peste 1,9% în noiembrie 2014.

Dobânzile la lei au început să urce în septembrie, pe fondul unei restrângeri de lichiditate din sistem. Robor la 3 luni a înregistrat o creştere de peste un punct procentual în ultimul an. Orice mişcare a ROBOR se reflectă în rata lunară a clienţilor cu credite în lei.

 Analiştii consideră că ascensiunea din ultimele luni a ROBOR este temporară, majoritatea estimând o stabilizare a indicatorului până la un nivel de 1,3-1,5 % până la finalul anului. Vocile pesimite indică un ROBOR de 2% la finalul acestui an şi chiar 5% în următoarele şase luni.

În acelaşi timp, ROBOR la nouă luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de nouă luni, a reluat trendul ascendent şi a făcut un salt la 2,12%,de la 2,11% ieri.
 

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională.

Comentând creşterea dobânzilor, bancherii spun că reluarea acestui trend nu este o situaţie anormală, neobişnuită fiind de fapt perioada de dobânzi aproape de zero. Singurul lucru cert este că trendul de creştere a dobânzilor pe plan local a început, iar mai devreme sau mai târziu, în funcţie de ritmul de creştrere al ROBOR, perioada banilor ieftini va apune şi pe plan local.