Companiile energetice europene sunt din nou pe val

Autor: Catalina Apostoiu 15.11.2017

La finalul sezonului european de raportări financiare, un sector s-a evidenţiat mai presus de celelalte: cel al energiei. Companiile de pe acest segment au anunţat rezultate solide, iar avansul preţurilor petrolului nu a reprezentat singurul factor din spatele creşterii, scrie Bloomberg.

„Multe companii de petrol şi gaze au găsit o cale de a-şi creşte profitabilitatea chiar şi în acest mediu caracterizat de preţuri mai scăzute ale petrolului, iar acest lucru arată cât de mult şi-au redus acestea costurile“, notează William Hobbs, de la Barclays.

Companii de la BP la Statoil au depăşit estimările de profit pentru trimestrul trei bazându-se pe un mix de preţuri mai mari ale petrolului şi reduceri dramatice de costuri, ceea ce semnalează o încredere în creştere că perioada de declin din industria petrolieră se apropie de sfârşit.

La nivel european, profiturile din sector au avansat cu 9%, potrivit JPMorgan Chase, peste creşterea de 6% înregistrată în sectorul petrolier american.

Investitorii au început să cumpere acţiuni din sector, până de curând cel mai slab performer din Europa.

Din 23 octombrie, când majoritatea companiilor şi-au început raportările, sectorul de energie a înregistrat cea mai puternică creştere, de 2,8%, numai patru alte sectoare fiind în creştere, printre care cel imobiliar şi cel auto.

„Acţiunile din sectorul european de petrol şi gaze au renăscut din propria cenuşă ca pasărea phoenix“, arată Guillermo Hernandez Sampere, de la MPPM EK din Germania.

În afara energiei, creşterea câtşigurilor pe acţiune aa tins 5% în Europa şi 4% în SUA. Performanţa solidă a sectorului energiei a compensat o serie de rezultate dezamăgitoare anunţate de o altă industrie majoră: cea bancară.

BNP Paribas, Deutsche Bank şi Barclays au înregistrat toate venituri în scădere din tranzacţiile cu obligaţijni, în contextual dobânzilor scăzute şi cererii modeste din partea clienţilor.