Creşterea economică record nu înseamnă şi dobânzi mai mici: Robor a crescut miercuri dimineaţă peste 2%, urcând cu 0,14 pp peste noapte

Autor: Ştefan Stan 15.11.2017

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a urcat astăzi cu 0,14 puncte procentuale până la 2,06%, cea mai mare valoare din ultimii trei ani.

În acelaşi timp, ROBOR la şase luni, re­ferinţa utilizată de unele bănci pentru cal­cu­lul dobânzii la creditele ipotecare, a avansat la 2,17%. ROBOR la 3 luni a înre­gis­­trat o creştere de peste un punct pro­cen­tual în ultimul an. Orice mişcare în sus a ROBOR se reflectă în rata lunară a clien­ţi­lor cu credite în lei, în sensul creşterii acesteia.

Dobânzile la lei au început să urce în septembrie, pe fondul unei restrângeri de lichiditate din sistem. Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a afirmat recent că BNR va trece la gestionarea fermă a lichidităţii, nemaifiind suficientă o gestionare adecvată a acesteia.

Analiştii consideră că ascensiunea din ultimele luni a ROBOR este temporară, majoritatea estimând o stabilizare a indicatorului până la un nivel de 1,3-1,5 % până la finalul anului. Vocile pesimite indică un ROBOR de peste 2% la finalul acestui an şi chiar 5% în următoarele şase luni. ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională.