Guvernatorul BNR despre reacţiile după creşterea cursului cu 1%. Există în continuare o sensibilitate emoţională

Autor: Claudia Medrega 16.11.2017

România a scăpat de „euroizare“, în mare măsură, şi ar putea să permită mai multă flexibilitate a cursului de schimb, însă există în continuare o sensibilitate emoţională legată de deprecierea leului, susţine guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

„Atenţie la mişcările cursului de schimb! Am scăpat de eu­ro­izare, în mare măsură, putem să-i dăm mai multă flexi­bi­litate. Vedeţi cât de sensibilă e societatea? S-a mişcat cursul cu 1%, de la 4,6 la 4,64, sau mai puţin de 1%. Comen­ta­rii puternice, tari de tot, puteai să te şi sperii dacă te uitai. Degeaba spune BNR: «Stai, mă nene, uită-te la euro-dolar», 1% în mod frecvent se întâmplă într-o zi, nu în câteva zile şi la câteva luni. Există în continuare o sensibilitate, hai s-o numesc emoţională, la această chestiune“, a declarat guvernatorul BNR la Conferinţa anuală a Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România.

Tensiunea românilor cu credite în euro a crescut în această lună după ce cursul a spart pragul psihologic de 4,6 lei/euro, urcând la un maxim istoric de 4,6495 lei/euro. Re­voluţia fiscală anunţată de Guvern şi problemele structurale ale economiei au pus tot mai multă presiune pe leu.