Sumă record plătită pentru o operă de artă. Un tablou de Leonardo da Vinci s-a vândut cu 450 de milioane de dolari

Autor: Dragoş Dinu 16.11.2017

Un tablou de Leonardo da Vinci, care reprezintă un portret al lui Iisus, a fost vândut, miercuri, în cadrul unei licitaţii, pentru preţul de 450 de milioane de dolari (380 de milioane de euro), depăşind astfel recordul de preţ mondial pe care l-a avut, în 2015, "Les Femmes d'Alger (version 0)", de Pablo Picasso, pentru care s-a plătit 179,4 milioane de dolari, potrivit Business Insider.

Pictura a fost vândută la licitaţia organizată de casa Christie's la New York, de către miliardarul rus Dmitri Rybolovlev. Acesta a achiziţionat opera pentru suma de 127,5 milioane de dolari (108 milioane de euro) în anul 2013. 

Pictura, intitulată „Salvator Mundi”, este singura operă a maestrului renascentist care face parte dintr-o colecţie privată. Tabloul, care a fost pictat în jurul anului 1500, a fost deţinut cândva de regele Carol I al Angliei, după care a dispărut până în anul 1900. După această perioadă, tabloul s-a aflat în posesia unui colecţionar privat.

În 2005, a fost achiziţionat în cadrul unei licitaţii, şi după şase ani de cercetare şi restaurare, a fost atribuită lui Leonardo Da Vinci, fiind primul tablou redescoperit al acestuia din ultimii 100 de ani.

Casa de licitaţii Christie's, a declarat că majoritatea intelectualilor sunt de acord cu faptul că tabloul aparţine lui Leonardo da Vinci, deşi unii critici pun la îndoială autenticitatea lui.