ZF Digital ’17. Giganţii din telecom spre autorităţi: Dacă nu reduceţi birocraţia, riscaţi blocarea digitalizării în mediul rural

Autor: Adrian Seceleanu 17.11.2017

Birocraţia cu care se confruntă companiile de comunicaţii atunci când vor să-şi extindă reţelele fixe sau mo­bile a rămas intactă, iar tarifele ce­rute de proprietarii de stâlpi cresc hao­tic, blocând astfel expansiunea in­frastructurii digitale în principal în me­diul rural, au acuzat liderii celor mai mari jucători din telecom la conferinţa ZF Digital ’17.

„Nimic nu s-a schimbat în legătură cu regimul autorizaţiilor pentru construcţia de reţele de telecomunicaţii, procedura rămâne una foarte dificilă, foarte birocratică, cu foarte multe hârtii, şi care generează întârzieri foarte mari“, a afirmat Robert Redeleanu, CEO al UPC România şi Ungaria. „Preţul de închiriere al stâlpilor de la firmele de energie a crescut în fiecare an. Avem nevoie de intervenţia autorităţilor, este pur şi simplu imposibil să continuăm aşa“, a afirmat Miroslav Majoros, CEO al grupului Telekom România. „Birocraţia este principalul motiv pentru care nu investim mai repede şi mai mult în expansiunea reţelelor din mediul rural“, a completat Valentin Popoviciu, vice­preşedinte al RCS&RDS.

„Este nevoie de o armonizare a regimului de  acces şi de emitere a autorizaţiilor de construire. Am vrea să vedem aceste lucruri imple­mentate cât mai curând posibil“, a spus şi Liudmila Climoc, CEO al Orange, liderul pieţei locale de comunicaţii mobile.