Dobânzile ROBOR au continuat ascensiunea. Românii trebuie să plătească mai mult cumpărăturile şi ratele la casă

Autor: Roxana Rosu 17.11.2017

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a sărit astăzi la 2,18%, cu 0,9 puncte procentuale peste nivelul de joi, marcând un nou maxim al ultimilor trei ani.

Joi, Robor la 3 luni era 2,09%.

În acelaşi timp, ROBOR la şase luni, re­ferinţa utilizată de unele bănci pentru cal­cu­lul dobânzii la creditele ipotecare, a avansat la 2,29%, cu 10 puncte peste nivelul de 2,19% înregistrat ieri.

ROBOR la nouă luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de nouă luni, a făcut de asemenea  un salt, la 2,31$, de la 2,22% ieri.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională.

Dobânzile la lei au început să urce în septembrie, pe fondul unei restrângeri de lichiditate din sistem. Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a afirmat recent că BNR va trece la gestionarea fermă a lichidităţii, nemaifiind suficientă o gestionare adecvată a acesteia.