O cooperativă agricolă din Cluj vinde lapte şi bovine vii de peste 5 milioane de euro anual. „Ne-am organizat în cooperativă că să putem sta la masă cu bogaţii."

Autor: Roana Rotaru 21.11.2017

Cooperativa agricolă Someş Arieş, cu sediul în Apahida, judeţul Cluj, formată din circa 70 de mem­bri, livrează zilnic circa 30.000 de litri pe lapte şi trimite lunar circa 200 de bovine spre abatorizare şi 75-100 de viţei la export.

„Ne-am organizat în cooperativă că să putem sta la masă cu bogaţii. Rolul nostru este să adunăm pro­duc­ţiile în ciorchine ca să le punem mai bine în valoare. Fără asociere, jumă­tate dintre membrii cooperativei ar fi dis­părut. Când negociem materiile prime agricole pentru 10.000 de hec­ta­re obţinem oferte cu între 15% şi 50%mai ieftine decât ar putea ne­gocia un fermier individual”, a spus Dan Ţandea, preşedintele coope­rati­vei agricole Someş Arieş.

Dimensiunea medie a unei fer­me din cadrul cooperativei este de 70 de hectare cu tot cu păşune, fiecare membru având în medie 60-70 de capete de bovine, potrivit preşedin­telui cooperativei Someş Arieş.

Cooperativa agricolă din Cluj îşi valorifică producţia de lapte prin propria fabrică de lactate, Fabrica de Brânzeturi Transilvania, prin inter­me­diul fabricii Unilact, care aparţine unui membru al coope­rativei, iar o parte din producţie o vinde procesa­torilor de lactate Romfulda şi FrieslandCampina.