Analiştii UniCredit: Deficitul de cont curent în primele nouă luni a urcat cu 45% faţă de aceeaşi perioadă din 2016

Autor: Ştefan Stan 21.11.2017

România a înregistrat un deficit de cont curent de 4,2 miliarde de euro în primele nouă luni din 2017, în creştere cu 45% faţă de perioada corespunzătoare din 2016.Deficitul de bunuri s-a lărgit la 8,2 miliarde de euro, o creştere cu 26,2% de la an la an, în primele 9 luni. Exporturile şi-au păstrat ritmul alert, cu o creştere de 9,6%, în timp ce importurile au înregistrat o expansiune şi mai pronunţată, de 12% yoy (de la an la an), potrivit unei analize a UniCredit.  

Deteriorarea balanţei comerciale a fost subliniată şi în minuta celei mai recente şedinţe a BNR ca un propulsor important din spatele fluctuaţiilor pe piaţa valutară. Politicile fiscale pro-ciclice mai puterice decât erau anticipate au alimentat cererea internă şi, având în vedere că capacitatea internă de producţie nu a reuşit să se acomodeze creşterii cererii, s-a extins şi valoarea importurilor.

Cel mai probabil vor fi necesare măsuri structurale mai degrabă decât politici monetare pentru a balansa deficitul comercial.  

Serviciile au înregistrat un surplus de 0,7% yoy, decelerând pentru a treia lună consecutiv, în condiţiile în care la sfârşitul lunii iunie era un plus de 5,6%.

În termeni de dinamică, surprlusul pe partea de servicii a fost în principal susţinut de expansiunea pe partea de producţie, în timp ce transportul, IT&C au înregistrat valori mai reduse decât anul trecut, respectiv -1,2% şi -3,3% yoy.

Venitul secundar a scăzut cu 10,4% yoy, în condiţiile în care creşterea de 29,7% a transferurilor private nu a reuşit să devanseze scăderea abruptă a transferurilor către guvern din aceeaşi perioadă.

Dinamica veniturilor primare a arătat o un flux net de 3,6 miliarde de euro, în principal datorită profiturilor generate de multinaţionale, +2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Investiţiile străine directe au crescut cu 1,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 3,3 miliarde de euro, veniturile reinvestite reprezentând cel mai important contributor, în timp ce împrumuturile dintre companii au înregistrat o valoare pozitivă de 114 milioane de euro.

UniCredit se aşteaptă la un deficit de 3,5% din PIB anul acesta, faţă de 2,1% anul trecut, în principal din cauza deteriorării balanţei comerciale.