Ediţia 2017: Top 100 cele mai valoroase companii din România

Autor: Dana Ciriperu 24.11.2017

Ediţia de anul acesta cuprinde 20 de businessuri evaluate la peste un miliard de euro. În 2006, la prima ediţie, erau doar paisprezece miliardari în euro.



Cele mai valoroase zece com­panii şi bănci din România sunt eva­luate în acest an la 108 mld. lei (23,5 mld. euro), fiind astfel cu aproape 8% mai „scumpe” faţă de top zece 2016, arată datele din catalogul Top 100 cele mai valoroase companii din România, realizat de ZF în cola­bo­­rare cu BT Capital Partners şi cu fir­­ma de consultanţă şi evaluare Veridio.

Ediţia din acest an a catalogului vine după cel mai bun an pentru busi­nessul local. Cifra de afaceri a com­paniilor şi a băncilor din Ro­mânia a ajuns în 2016 la 1.300 de mld. lei (285 mld. euro), în timp ce marja de profit net a atins un nivel record de 4%. Rezultatele se văd şi în evaluarea companiilor, astfel că pentru prima dată în ulti­mul deceniu companiile din top 100 sunt evaluate la peste 70 de mld. euro.

Vedeţi AICI varianta ePaper a anuarului Top 100 cele mai valoroase companii din România

Valoarea de 72,5 mld. euro atinsă de companiile din top 100 este cea mai ridicată din ultimii zece ani, doar la primele două ediţii ale catalogului businessul local fiind mai valoros.

La prima ediţie, în 2006, cele mai valoroase companii locale erau cotate la 76,7 mld. euro, iar liderul de atunci, compania OMV Petrom SA, era evaluat la 8,9 mld. euro. Paisprezece companii din top 100 treceau de un miliard de euro la prima ediţie a Top 100 cele mai valoroase companii locale.

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, este pentru al doilea an consecutiv cea mai valoroasă companie locală, fiind cotată la 3,578 miliarde de euro.

„Hidroelectrica a depăşit cu succes perioada dificultăţilor fin­an­ciare. Acum este momentul să ne îndreptăm atenţia foarte clar că­­tre zona de investiţii, dez­vol­tare şi mentenanţă. Pentru  2018 ne dorim să consolidăm aces­te ac­ti­­vităţi pe care noi le con­si­­derăm vitale pentru evoluţia să­nă­toasă şi sustenabilă a com­panei”, spune Bogdan Badea, pre­­şe­dintele direc­toratului Hidroelectrica.

OMV Petrom s-a clasat, pentru al doilea an consecutiv, pe locul al doilea în topul celor mai valoroase companii din România, cu o valoare de 3,559 miliarde de euro, în creştere cu 25% faţă de 2016. Timp de zece ani, OMV Petrom a fost lider incontestabil în top 100, poziţie pe care a pierdut-o în 2016. Podiumul este comple­tat de compania de stat Romgaz, listată la BVB.