Premierul Tudose continuă tirul de foc la adresa băncilor, după cel mai ridicat curs din istorie: BNR trebuia să intervină. Nu a făcut-o. Nu exclud ca deprecierea leului în raport cu euro să fie ”o răzbunare” a băncilor

Autor: Adrian Ilie 24.11.2017

Prim-ministrul Mihai Tudose a reproşat Băncii Naţionale a României, joi, într-o emisiune la Antena 3, că nu a intervenit pentru a stopa aprecierea euro în raport cu leul şi că a permis băncilor să reducă nivelul minim al rezervelor.

Întrebat care este explicaţia deprecierii monedei naţionale în raport cu euro, Mihai Tudose a răspuns: ”Vă recomand călduros să vorbiţi cu Banca Naţională care ar trebui să fie un pic atentă la aceste lucruri. BNR poate şi trebuie să intervină pe aceste lucruri. N-a făcut-o. Întrebaţi domnia sa, Banca”.

Un alt reproş adus Băncii Naţionale este că a autorizat băncile să reducă nivelul depozitelor minime. ”BNR a spus, în înţelepciunea ei, băncilor din România că sunt bune, solide şi nu mai au nevoie să ţină 10% depozite, că poate să fie 8% ceea ce le-a disponibilizat 500 de milioane de euro, dintre care 280 de milioane au plecat deja din ţară. Ei au avut lei şi i-au schimbat în euro ca să-i scoată din ţară. Tot băncile au creat acest lucru”, a spus premierul.

Tudose a spus că va trebui ca Guvernul să aibă ”o discuţie foarte serioasă” cu conducerea BNR despre rolul unei bănci naţionale.

Premierul nu a exclus ca deprecierea leului în raport cu euro să fie ”o răzbunare” a băncilor. ”Poate este şi o răzbunare a unei părţi a sistemului bancar datorită faptului că-i punem să plătească taxe pentru că, după ce am fost foarte determinaţi pe această zonă, au început să aibă profit. La 9 luni, sunt toate pe profit”, a afirmat Tudose.

Pe de altă parte, Tudose a menţionat şi existenţa unor ”factori obiectivi” în deprecierea leului, precum creşterea consumului intern pentru produse de import. ”Anul acesta s-au băgat trei miliarde de euro în agricultură (...) O parte din aceşti bani s-a dus în îngrăşăminte. După cum ştiţi, România a ajuns în situaţia în care să nu-şi mai producă îngărşămintele chimice necesare în ţară. S-a apelat la import, care se face în euro. Toate acestea au venit la pachet cu dezvoltarea”, a exemplificat Tudose.