Vom intra printre cei mai mari exportatori de vin dacă vom paria pe soiurile locale

Autor: Mădălina Dediu Panaete 28.11.2017

Soiurile de viţă-de-vie autohtone, multitudinea acestora (peste 20), dar şi faptul că tot mai multe crame locale pariază pe vinuri premium sunt atuurile care ar putea duce România pe harta mondială a exportatorilor de vin, ţintă neatinsă până în prezent deşi este unul dintre cei mai mari producători ai „licorii lui Bacchus“.

„Trebuie să redescoperim soiurile româneşti de viţă-de-vie. România are un potenţial enorm, avem zeci de soiuri pe care le putem transforma într-un atu. Dacă pierdem această diferenţiere vom fi uşor de înlocuit ca ţară producătoare de vin. Producătorii vor fi nevoiţi să vândă la preţ mic ca să crească exporturile“, spune Oliver Bauer, enologul cramei Ştirbey din Drăgăşani.

În România, mai puţin de un sfert din suprafaţa cu viţă-de-vie este acoperit cu soiuri româneşti, conform datelor Oficiului Naţional al Viei şi Produselor Vitivinicole (ONVPV) citate revino.ro. Suprafaţa totală cultivată cu viţă-de-vie pentru producţia de vin în România este de peste 183.000 de hectare, poziţie ce plasează piaţa locală pe locul zece la nivel mondial.