Grupul ArcelorMittal anunţă planurile viitoare pentru Sidex: Uzina de la Galaţi va deveni automatizată pas cu pas. Din 2001 până anul acesta, uzina a ajuns de la 27.000 de angajaţi la mai puţin de 6.000

Autor: Simona Tatu 28.11.2017

ArcelorMittal Galaţi, cel mai mare combinat sidelurgic din ţară, a început procesul automatizării în contextul actual al digitalizării, a spus Wim Van Gerven, CEO al diviziei nordice la ArcelorMittal Europa şi responsabil cu transformarea digitală la nivel european, în cadrul unui eveniment de la Paris.

“Şi uzina de la Galaţi va deveni una automatizată, însă acest proces se va face pas cu pas pentru că în prezent nu este foarte bine pus la punct. România merge spre digitalizare”, a explicat Wim Van Gerven. 

De asemenea, el a mai spus că odată cu digitalizarea se schimbă profilul angajatului şi automat dispar anumite meserii. “Profilul angajatului se schimbă. Chiar dacă vedem că valoarea creată de angajaţi creşte, când ne uităm la avantajele aduse de tehnologie si automatizare ne dăm seama că nu mai avem nevoie de unele meserii. Ne concentrăm să angajăm pe posturi creative şi mai puţin repetitive”, a mai completat Wim Van Gerven. 

În prezent, compania îşi desfăşoară activitatea cu ajutorul a 5.975 de angajaţi. În contextul în care la privatizare, în 2001, ArcelorMittal Galaţi avea circa 27.600 de angajaţi, numărul angajaţilor din cadrul combinatului s-a redus de mai bine de patru până în 2016.

Combinatul ArcelorMittal Galaţi a finalizat anul trecut cu o cifră de afaceri de circa 3,5 miliarde de lei (786 mil. euro), în scădere cu aproape 8% şi cu pierderi de 271 milioane de lei (60 mil. euro), mai mici cu doar 9% faţă de anul anterior, arată datele de pe site-ul Ministerului de Finanţe.

Cel mai mic număr de angajaţi din istoria combinatului: ArcelorMittal Galaţi a coborât pentru prima dată sub 6.000 de angajaţi

La privatizare, în 2001, ieşeau de pe porţile combinatului 27.000 de salariaţi. 

ArcelorMittal Galaţi, cel mai mare com­binat siderurgic din ţară, avea la finalul anului trecut 5.975 de salariaţi, primul an când com­pania operează cu mai puţin de 6.000 de an­gajaţi, potrivit datelor ZF pe baza unor informaţii de la Inspecţia Muncii.

În 2015, combinatul avea în decembrie 6.227 de salariaţi, ceea ce arată că pe parcusul anului trecut ArcelorMittal a renunţat la 252 de oameni, potrivit calculelor ZF. Oficialii combinatului nu au răspuns solicitării ZF până la închiderea ediţiei print.

ArcelorMittal Galaţi avea la privatizare, în 2001, circa 27.600 de angajaţi. Altfel spus, nu­mărul de angajaţi s-a redus de mai bine de patru ori din acel an până în 2016. În total, în decurs de 15 ani au plecat peste 21.000 de salariaţi din combinat.

Bruno Ribo, directorul general al com­paniei, afirma că producătorul se confruntă cu pre­ţurile în scădere, în condiţiile în care pieţele tradiţionale au fost inundate de oţel, prin­cipalul furnizor din China livrând în piaţă can­tităţi record. ArcelorMittal Galaţi se zbate să supravieţuiască pe această piaţă şi încearcă să iasă de pe pierderi. Criza economică a lovit pu­ternic cererea de oţel, atât la nivel mondial, cât şi intern, şi implicit preţul a scăzut. Mai mult, preţul în creştere la la energie şi gaze na­turale a erodat şi mai mult afacerile companiei.