Unde este industria noastră de lactate? România importă unt de 34 mil. euro pe an şi exportă de 1 mil. euro. ”Românii au început prin 2016 să consume mai mult unt, până nu demult mâncau margarină”
România a importat anul trecut unt de peste 34 mil. euro şi a exportat de aproape un milion de euro, potrivit datelor Eurostat.
Într-un singur an, în 2016 faţă de 2015, importul de unt a crescut cu 11,7 mil. euro, o creştere pe care preşedintele Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui o pune pe seama înlocuirii margarinei cu untul. „Românii au început prin 2016 să consume mai mult unt, până nu demult mâncau margarină“, a spus Dorin Cojocaru, preşedintele APRIL.
Principalele ţări din care importăm unt sunt Polonia, Germania şi Franţa, polonezii acoperind aproape jumătate din valoarea totală a importurilor de unt din 2016, potrivit Eurostat. „Laptele din România nu prea are grăsime. Rasele noastre, Holstein şi Bălţata Românescă, dau lapte cu o grăsime medie de 3,5%-3,7%, faţă de 4,4% cât dau vacile din Olanda.
Fermierii din România preferă să facă smântână. Ca să faci unt trebuie să separi laptele, să stochezi, şi pentru că există cerere de smântână, nu mai fac unt“, a spus preşedintele APRIL.