Tranzacţie gigant în farma: Cel mai mare lanţ de farmacii din SUA ”înghite” Aetna, al treilea asigurator medical din piaţa americană, pentru a se proteja împotriva intrării agresive a Amazon în sectorul medicamentelor

Autor: Ştefan Stan 04.12.2017

CVS Health, cel mai mare lanţ de farmacii din SUA, va cumpăra asiguratorul medical Aetna pentru 69 de miliarde de dolari, într-un deal care va crea un nou gigant în industria medicamentelor prescrise şi care va genera o consolidare în întreg sectorul medical, scrie Financial Times.

Tranzacţia, care este pe cale să zguduie sectorul medicamentelor din SUA, este văzută şi ca o măsură defensivă împotriva unor noi companii care vor să intre în piaţă, precum Amazon, care este interesat de domeniul farma. În ultimele luni, Amazon a primit licenţe pentru farmacii din partea autorităţilor din SUA, dând curs zvonurilor că gigantul ar putea începe să vândă medicamente prin puternica platformă online.

Potrivit termenilor tranzacţiei, Aetna, al treilea cel mai mare asigurator din SUA după vânzări, va primi 207 dolari per acţiune, 145 dolari cash şi 62 de dolari în acţiuni la CVS. Astfel, dacă se include valoarea datoriei nete a Aetna, valoarea totală a tranzacţiei este evaluată la 77 de miliarde de dolari.

Oferta, prin care acţionarii Aetna vor deţine aproximativ 22% din noua companie, reprezintă un premium de 30% la preţul acţiunilor de la sfârşitul lunii octombrie, când a fost vehiculată prima oară o potenţială tranzacţie.