VIDEO ZF Live. Sorin Ionescu, CEO al companiei de consultanţă hotelieră Fivestar Hospitality: Capitala permite noi investiţii în hoteluri. Este clar că piaţa de turism a început să funcţioneze

Autor: Cristina Bellu 08.12.2017

În Bucureşti, gradul mediu de ocupare a hotelurilor a ajuns la 74%.



Datele recente privind vânzarea com­ple­xului hotelier Radisson din Capitală de către Elbit Imaging, contra sumei de 169,2 mil. euro, reprezintă un semnal pozitiv în piaţă şi pune România sub lumina reflectoarelor, în­cu­rajând şi alţi investitori să intre pe o piaţă care prezintă un mare poten­ţial de dezvol­ta­re, spune Sorin Ionescu, CEO al companiei de consultanţă hotelieră Fivestar Hospitality.

„Ce se va întâmpla în perioada urmă­toa­re reprezintă un semnal care se va propaga foarte rapid la nivel internaţional şi care va pune România sub lumina reflectoarelor încurajând şi alţi investitori să intre în acestă piaţă. Tranzacţia Radisson este o confirmare a fap­tului că cei care au început să se uite după ţinte de achiziţie în Bucureşti au foarte multe şanse să facă acest lucru în următoarea perioadă.“

Revetas Capital, un fond de investiţii fon­dat şi administrat de Eric Assimako­pou­los, un bro­ker imobiliar de naţionalitate ame­ri­cană care a semnat tranzacţii de 1 mld. euro îna­inte de a crea Revetas, este în linie dreaptă pen­tru a cumpăra hotelul Radisson Blu din Ca­pi­tală, ală­turi de un fond partener, în ca­drul unui con­sorţiu. Aceasta ar fi cea mai mare tranzacţie sem­nată anul acesta pe piaţa imobiliară locală.

Sorin Ionescu este de părere că piaţa ho­telieră din Capitală evoluează foarte bine în con­diţiile în care anul acesta gradul mediu de ocu­pare a fost de 74%, cu peste 13% faţă de gra­dul mediu de ocupare de 65%, considerat optim.

„Se ştie că o piaţă care evoluează peste gradul de ocupare mediu de 65% este o piaţă care permite noi investiţii în hoteluri. Acest lucru înseamnă că toată lumea care se află acum în plin proces de investiţii acţionează această pedală. În Capitală, gradul de ocupare a depăşit 65% începând cu 2015, lucru care demonstrează că este loc pentru noi investiţii.“

Nu acelaşi lucru se poate spune şi despre piaţa din afara Capitalei, unde s-au înregistrat aproape 1.300 de puncte de bază sub nivelul optim, respectiv cu 13% mai puţin, şi unde situaţia este un pic anticipativă, în sensul că cei care acţionează în ţară se aşteaptă ca piaţa să reacţioneze şi aici.

Referindu-se la sezonalitate Sorin Ionescu menţionează cele mai slabe luni sunt decembrie-ianuarie urmate de perioada de vară, respectiv lunile iulie-august, chiar dacă în ultima perioadă lucrul acesta a început să se îmbunătăţească.

„Este clar că în Bucureşti a început să funcţioneze piaţa de turism. În ţară, dacă facem aceeaşi analiză nu se observă nimic pe zona de vară, dar se văd îmbunătăţiri pe segmentul de business în martie şi mai. În schimb, ţara s-a mişcat mult mai bine pe zona de tarif mediu, unde a fost înregistrată o creştere mult mai mare faţă de Capitală. „, explică Ionescu.

Potrivit acestuia, în Bucureşti tariful mediu este de 78,2 euro, o creştere de 4% versus aceeaşi perioadă a anului trecut iar în ţară, tariful mediu este de 53,4 euro, o creştere de 9,3%.

„Acest lucru arată că tarifele din ţară au stat foarte mult jos. La tarif mediu suntem aproape de Varşovia, dar faţă de o capitală de primă mână suntem foarte jos. Dacă noi ne învârtim în jurul a 80 de euro, acolo vorbim de tarife de peste 100 de euro.“

Şeful companiei de consultanţă hotelieră Fivestar Hospitality este de părere că piaţa hotelieră locală dispune de doi vectori importanţi care dau potenţial, respectiv grad ridicat de ocupare şi tarife mici.

„Până acum au acţionat în piaţă investitorii autohtoni şi investitorii străini care deja au experienţă de câţiva ani buni de stat în România.“

Sorin Ionescu este spune că dacă efervescenţa economică va continua vom asista la mişcări strategice şi în zona de resort business.

„Probabil că vom vedea tranzacţii în staţiunea Mamaia de pe litoral. Mă aştept să facă mişcări investitorii români în acestă zonă. În afară de litoral, o zonă atractivă este Poiana Braşov unde există un set competitiv de hoteluri poziţionate într-o zonă foarte sus a pieţei. Ar putea să se întâmple tranzacţii pe proprietăţile trofeu, cele care sunt foarte cunoscute.“

Din perspectiva lui Sorin Ionescu, capitalul autohton este foarte puţin instruit în acestă zonă şi percepe acest sector de nişă ca pe unul foarte riscant.

În ceea ce priveşte gradul de afiliere al lanţurilor hoteliere, şeful companiei de consultanţă hotelieră Fivestar Hospitality, apreciază că acesta se va corecta în anii următori.

„În Bucureşti, în 2018 vor intra în piaţă circa 500 de camere, prin deschiderea Hilton Garden Inn şi Ibis Styles Erbaşu. Şi familia Dogariu urmăreşte să mai aducă un Ibis în piaţă, dar probabil că acest lucru nu se va întâmpla anul viitor.“