Prima propunere concretă de federalizare a Europei. Martin Schulz, liderul social-democrat: Până în 2025 vrem să avem formaţiunea „Statele Unite ale Europei”

Autor: Dragoş Dinu 07.12.2017

Liderul social-democraţilor din Germania, Martin Schulz, a cerut ca statele membre ale Uniunii Europene să se înscrie într-o nouă formaţiune numită „Statele Unite ale Europei”, până în 2025, stabilind o ambiţioasă agendă europeană de reforme ca o condiţie privind discuţiile cu cancelarul german, Angela Merkel, despre formarea unui nou guvern, potrivit Financial Times.

Martin Schulz a declarat, joi, într-o conferinţă susţinută în cadrul partidului de la Berlin, că doreşte ca statele membre ale UE să accepte un nou „tratat constituţional” pentru formarea unei uniuni federale, iar ţările care nu se vor înscrie vor trebui să părăsească uniunea.

„Un astfel de tratat constituţional trebuie scris de o convenţie care va include societatea civilă şi poporul. Acest tratat constituţional va trebui apoi pus în sarcina statelor membre, iar cei care nu aprobă vor trebui automat să părăsească Uniunea Europeană”, a declarat Martin Schulz.

El a cerut, de asemenea, o schimbare drastică a poziţiei Germaniei privind reforma zonei euro. „Nu avem nevoie de un dictat european de austeritate, avem nevoie de investiţii la bugetul euro. Avem nevoie de un ministru european de finanţe care să împiedice cursa să ajungă în partea de jos a politicii fiscale”, a spus liderul SPD.

Într-o remarcă la adresa fostului ministru german de finanţe, Schulz a adăugat: „Uniunea Europeană nu îşi mai permite încă patru ani de politică germană”.