Soarta premierului polonez, în balanţă

Autor: Catalina Apostoiu 08.12.2017

Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului de guvernământ din Polonia Lege şi Justiţie (PiS), ar putea-o demite pe Beata Szydlo din poziţia de premier, înlocuind-o cu adjunctul său Mateusz Morawiecki, ministru de finanţe şi şef pe politici economice, scrie Politico.

Este de asemenea posibil ca Kaczynski să preia el însuşi poziţia de premier, pe care a mai deţinut-o în 2006-2007. Înlocuirea actualului premier cu Morawiecki ar fi de dorit din perspectiva economiei ţării şi a antreprenorilor, sunt de acord economiştii intervievaţi de cotidianul polonez Puls Biznesu, potrivit Warsaw Voice.

Unele planuri cruciale pentru ministerul dezvoltării ar avea o şansă sporită de a fi implementate, iar antreprenorii s-ar bucura de o protecţie mai mare din partea noului premier în cazul desemnării lui Morawiecki în această poziţie, spune Grzegorz Maliszewski, economist-şef al Bank Millennium.

În acelaşi timp, atractivitatea Poloniei în ochii investitorilor străini ar creşte, trimiţând un semnal important pe pieşe privind focusul pus de guvern pe probleme economice, susţin alţi economişti.