Agenţia americană de ştiri Bloomberg: 1.000 de proprietari deţin 40% din cantitatea de bitcoin

Autor: Dan Grigore Ivan 11.12.2017

Euforia generată de moneda virtuală bitcoin, instrumentul financiar a cărui creştere fulminantă a surprins mare parte din comunitatea investiţională, a dus deja la apariţia în aproximativ şase ani a unor hectomilionari şi chiar miliardari care au mizat la începuturi pe cea mai faimoasă criptomonedă din prezent.

Agenţia americană de ştiri de business Bloomberg anunţă chiar că 40% din cantitatea de bitcoin sunt deţinute de până în 1.000 de oameni.

În acest moment, la o cotaţie de aproximativ 14.200 dolari per bitcoin, valoarea de piaţă a întregii cantităţi de bitcoin este în jurul a 232 miliarde dolari. Astfel, cei 1.000 de proprietari deţin împreună 92,8 miliarde dolari, echivalentul a 92,8 milioane dolari per entitate.

Mai mult, primii 100 de proprietari de bitcoin au aproximativ 17,3% din cantitatea totală, reprezen­tând cumulat 40 miliarde dolari sau 400 milioane dolari per capita.

Aceşti proprietari, denumiţi whales (balene), pot astfel prin mişcările lor în piaţă să genereze foarte multă volatilitate, iar în condiţiile în care bitcoinul se tranzacţionează într-un mediu dereglementat, pot chiar să se înhame la acţiuni concertate, nu departe de cele ale corsarilor americani de tip Jay Gould sau James Fisk Jr., din perioada bursei americane de secol XIX.

Doar în acest an, bitcoinul afişează o apreciere de aproximativ 14 ori, de la puţin sub 1.000 dolari la începutul lui 2017 până la peste 14.000 dolari în prezent. Cu toate acestea, în 2013 creşterea a fost chiar şi mai mare, respectiv de 5.500%. Din 2011 şi până în prezent, bitcoinul figurează cu un randament anualizat în jur de 600%, realizat într-o perioadă în care majoritatea claselor de active tradiţionale s-au apreciat considerabil, iar bursele consacrate au ajuns în prezent să depăşească nivelurile istorice aproape de la o lună la alta.

Pornită de la Satoshi Nakamoto în 2008 pentru realizarea infrastructurii bitcoin, tehnologia blockchain nu atinge doar domeniul monedelor virtuale, ci este o bază de date care poate fi aplicată de asemenea în industrii diverse precum imobiliare, asigurări, sănătate, retail sau chiar sisteme de vot.

Practic, blockchain permite realizarea şi înregistrarea permanentă a unor tranzacţii wallet-to-wallet, fără implicarea niciunui intermediar.

Astfel, apariţia blockchain şi a monedelor virtuale face parte dintr-o serie mai largă de elemente ce compun în acest moment fenomenul dezintermedierii financiare.

Cu toatea acestea, domeniul monedelor virtuale a fost bântuit intens de escrocherii, volatiliate extremă şi lipsă de transparenţă. De altfel, toată naraţiunea din jurul apariţiei bitcoin este învăluită în mister, antrenând o cursă globală privind aflarea identităţii reale a aşa-zisului creier al principalei monede virtuale din prezent.

Majoritatea băncilor centrale sunt rezervate cu privire la fenomenul bitcoin şi avertizează asupra multiplelor riscuri pe care le antrenează în momentul de faţă acest instrument financiar ce pluteşte total nereglementat în atmosfera globală.

În lumea academică şi de business apariţia monedelor virtuale naşte în continuare dezbateri cu privire la avantajele şi riscurile pe care le-ar putea aduce în viitor.

Coabitarea dintre fiat currency şi cryptocurrency rămâne de văzut cum va evolua, mai ales dacă este loc pentru ambele în piaţă sau doar una poate să opereze în arhitectura financiară din viitor şi va antrena astfel anihilarea celeilalte.

grigore.ivan@zf.ro