Statul finanţează cu 227-320 mil.lei o investiţie la central termoelectrică de la Iernut deţinută de Romgaz

Autor: Roxana Rosu 11.12.2017

Ministerul Energiei, acţionarul majoritar al Romgaz, va acorda companiei o finanţare nerambursabilă cuprinsă între 227 milioane lei şi 320 milioane lei pentru o investiţie la turbinele pe gaz de la centrala termoelectrică de la Iernut.

Contractul semnat de cele două părţi se va derula în perioada 7 decembrie 2017- 31 decembrie 2020, iar finanţarea provine din contul Planului Naţional de Investiţii (PNI), un fond alimentat din vânzarea de certificate de emisii gaze cu efect de seră .

Investiţiile incluse în PNI primesc finanţare nerambursabilă în procent de maxim 25% din valoarea cheltuielilor eligibile, în baza unor contracte de finanţare.

Producătorul şi furnizorul de gaze naturale a finalizat anul trecut o investiţie de 238 de milioane de lei în staţia de comprimare a gazelor la Sărmăşel, ceea ce a dus automat la creşterea capacităţii de înmagazinare a depozitului.

Investiţii sunt prevăzute şi în depozitul Depomureş, cu o capacitate actuală de 300 de milioane de metri cubi. Acolo, investiţia este de 87 de milioane de euro, termenul de finalizare fiind anul 2022.

Romgaz este o companie listată la Bursa de Valori Bucureşti şi are o capitalizare de 12,1 miliarde de lei. Acţionar principal este statul român cu o participaţie de 70%.

Din 2013, Romgaz şi-a extins domeniul de activitate prin asimilarea centralei termoelectrice de la Iernut, devenind astfel producător şi furnizor de energie electrică.