Toată lumea este invitată să cumpere titluri de stat de 1 leu: Guvernul vrea 172 mld. lei de la populaţie, care sunt azi ţinuţi în bănci

Autor: Alex Ciutacu 11.12.2017
Emiterea titlurilor de stat destinate populaţiei prin intermediul unităţilor operative al Trezoreriei Statului, în cadrul Programului Tezaur, a fost aprobată, potrivit informaţiilor de la Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

Titlurile de stat lansate în cadrul programului Tezaur vor putea fi cumpărate de către pesoanele fizice rezidente care au împlinit 18 ani, valoarea unui titlu de stat fiind de 1 leu. Acestea au formă dematerializată, anunţă MFP, iar investitorii vor fi remuneraţi cu dobândă anuală.

Măsura, aprobată prin Ordinul Ministrului Finanţelor Publice, publicat în Monitorul Oficial (nr. 974 / 07.12.2017), oferă investitorilor informaţii privind caracteristicile de bază ale titlurilor de stat, etapele şi procedura ce trebuie parcurse în vederea subscrierii în cadrul prograului Tezaur, precum şi modalitatea de calcul şi plată a dobânzii şi de rambursare a valorii nominale aferente titlurilor de stat subscrise.

Titlurile pot fi cumpărate doar de la sediile unităţilor operative ale Trezoreriei Statului, din raza domiciliului fiscal al investitorilor, prin deschiderea unui cont de subscriere şi alimentarea acestuia fie prin virament bancar, fie prin depunerea de numerar şi semnarea unui formular de subscriere. Acesta va conţine datele de identificare ale investitorului precum şi numărul şi valoarea titlurilor de stat care se intenţionează a fi subscrise.

În cadrul planului de finanţare a deficitului bugetar şi de refinanţare a datoriei publice pentru anul 2018, care urmează a fi publicat până la sfârşitul anului, va fi anunţat volumul indicativ aferent emisiunilor de titluri de stat pentru populaţie.