Ambiţia celui mai mare gigant european din real estate: Să resusciteze mall-urile din SUA. În timp ce retailul cade îngenuncheat de Amazon, Unibail pariază 16 miliarde de dolari pe o industrie pe care toată lumea o vede pe moarte

Autor: Alex Ciutacu 12.12.2017

În era comerţului online, o companie imobiliară europeană face un pariu de aproape 16 miliarde de dolari, sperând să convingă clienţii să se reîntoarcă spre design-ul ieşit din comun al mall-ului Jersey Garden State Plaza şi spre magazinele din World Trade Center, potrivit New York Times.

Unibail-Rodamco a anunţat că a ajuns la un acord pentru achiziţia Westfield Corporation, proprietarul australian al mall-ului Garden State Plaza şi a centrului comercial situat în Manhattan, la World Trade Cetner, pentru suma de 15,7 miliarde de dolari.

Tranzacţia ar uni doi mari operatori de mall-ui şi i-ar asigura companiei Unibail-Rodamco accesul la o varietate de proprietăţi de renume din Statele Unite şi Marea Britanie. Compania va deţine după finalizarea achiziţiei proprietăţi evaluate la 72,2 miliarde de dolari.

Decizia vine pe fondul unui declin constant al retailerilor tradiţionali, care resimt într-o manieră dură creşterea trendului de comerţ online, în timp ce mall-urile înregistrează o scădere a numărului de clienţi.

„Achiziţia Westfield este o extensie naturală încadrată în strategia companiei Unibail-Rodamco de concentrare, diferenţiere şi inovare”, spune Christophe Cuvillier, CEO al Unibail-Rodamco, în cadrul unui comunicat de presă.

Westfield a fost înfiinţată de Frank Lowy, magnatul miliardar al centrelor de shopping, care şi-a pus bazele averii începând cu un centru comercial construit în afara oraşului Sydney în 1959. Compania include acum mall-uri premium în California, Connecticut, New York, New Jersey şi Londra, precum şi zone de shopping în Aeroportul Internaţional Newark Liberty din New Jersey şi în Aeroportul Internaţional Kennedy din New York.