Intesa Sanpaolo finalizează preluarea operaţiunilor Veneto Banca în România

Autor: Roxana Rosu 13.12.2017

Intesa Sanpaolo a finalizat formalităţile privind transferul anumitor active şi pasive de la fosta sucursală din România a Veneto Banca, inclusiv reţeaua de 19 unităţi, către nou-înfiinţata Intesa Sanpaolo SPA Torino Sucursala Bucureşti.

În urma acestui proces, Intesa Sanpaolo SPA Torino Sucursala Bucureşti are acum în portofoliu credite şi toate depozitele constituite la Veneto Banca în România.

De asemenea, angajaţii Veneto Banca au fost transferaţi către Intesa Sanpaolo SPA Torino Sucursala Bucureşti.

Grupul Intesa Sanpaolo este prezent acum în România cu două entităţi: Intesa Sanpaolo Bank Romania SA (30 de unităţi) şi Intesa Sanpaolo SPA Torino Sucursala Bucureşti (19 unităţi).

Intesa Sanpaolo se situa la finalul anului trecut pe locul 17 în clasamentul bancar local, cu active de 4,1 miliarde de lei, echivalentul unei cote de piaţă de 1,04%. 

Această tranzacţie face parte din contractul semnat la 26 iunie 2017 de către Intesa Sanpaolo cu lichidatorii Banca Popolare di Vicenza şi Veneto Banca în Italia.

Intesa Sanpaolo este unul dintre cele mai mari grupuri bancare din zona euro şi lider în Italia, cu o reţea de 5.700 de unităţi care deservesc 20 de milioane de clienţi în 40 de ţări din toată lumea. În România, Intesa Sanpaolo se adresează în special clienţilor corporate şi IMM. 

În vara acestui an, grupul Intesa a decis să cumpere „anumite active şi pasive“ ale Veneto Banca şi ale Banca Popolare di Vicenza, în anumite condiţii specifice. Spe­cialişti italieni în finanţe şi din Comisia Euro­peană au încercat să găsească soluţii pentru cele două bănci cu probleme din Italia - Veneto Banca şi Banca Popolare di Vicenza - în condiţiile în care criza celor două bănci ar fi avut un impact semnificativ asupra între­gului sistem bancar italian, cu consecinţe gra­ve asupra economiei.