Retrospectiva de business a anului 2017 - luna august

Autor: Cristina Roşca 14.12.2017

♦ Ziarul Financiar prezintă o retrospectivă lunară a anului de business 2017 ♦ Până acum au fost rememorate cele mai importante zece evenimente de business din fiecare lună, începând din ianuarie şi până în iulie ♦ În articolul de astăzi sunt menţionate evenimentele despre care ZF a scris în ediţia print a lunii august ♦ În această lună de vară investitorii au început negocierile sau au semnat tranzacţii majore, cum a fost aceea prin care fondul de investiţii Abris Capital a preluat pachetul de acţiuni al lui Ioan Tecar în cadrul grupului Pehart Tec ♦ Tot în vară se tatona şi vânzarea unui pachet al BitDefender, tranzacţie semnată recent ♦ Mai mult, luna august a fost marcată de una dintre cele mai importante insolvenţe din turism, aceea a agenţiei online Paravion.

 

1 august

Ioan Tecar iese din afacerea cu hârtie Pehart Tec printr-o tranzacŢie de zeci de milioane de euro

 

Antreprenorul Ioan Tecar din Dej a ieşit din acţionariatul companiilor membre ale grupului Pehart Tec, cu afaceri cumulate de peste 70 mil. euro anul trecut, prin vânzarea a 45% din acţiuni către fondul de investiţii Abris Capital Partners. Investitorul a devenit astfel acţionar unic după ce în urmă cu doi ani preluase un pachet de 55% din acţiunile grupului. Tecar a afirmat că a încasat din această tranzacţie câteva zeci de milioane de euro.

 

 

3 august

Britanicii de la Kingfisher cumpără Praktiker într-o tranzacŢie de 40-50 mil. euro

 

Retailerul britanic Kingfisher a cumpărat reţeaua de 27 de magazine Praktiker de la omul de afaceri turc Omer Susli într-o tranzacţie de

40-50 mil. euro, potrivit estimărilor ZF de la acea vreme. Prin această mutare, britanicii care deţin şi magazinele Brico Depot şi-au consolidat poziţia secundă în piaţa de bricolaj estimată la circa 2,5 - 3 mld. euro. Liderul incontestabil al pieţei este retailerul local Dedeman, controlat de fraţii Pavăl.

Grupul britanic Kingfisher a intrat oficial pe piaţa locală în 2013 când a preluat reţeaua de magazine Bricostore, între timp remodelată şi redenumită Brico Depot.

 

 

7 august

Trei fabrici de peste 100 mil. euro vin În farma, lemn Şi industria tutunului

 

România redevine atractivă pentru investitorii străini care anunţă proiecte de zeci şi chiar de peste 100 de milioane de euro. Din anii 2007-2008 până în prezent nu au mai fost proiecte de sute de milioane de euro anunţate într-un singur an. Producătorul de ţigarete Philip Morris, cu afaceri de 2,45 mld. lei în România, a anunţat că va investi

490 mil. euro pentru a produce în Otopeni, judeţul Ilfov, rezerve de tutun pentru produsul de încălzire a tutunului IQOS. În acelaşi sector şi British American Tobacco (BAT), liderul pieţei locale de ţigarete şi una dintre cele mai mari zece companii din economia românească, a anunţat că va investi 60 de milioane de euro în fabrica de la Ploieşti anul acesta. Un alt proiect de amploare este cel al turcilor de la Yildiz Entegre, care au în derulare o investiţie de 150 de milioane de euro într-o fabrică producătoare de MDF, un lemn de o calitate superioară PAL-ului, în judeţul Argeş.

 

 

8 august

Paravion va intra în insolvenţă

 

Agenţia de turism online Paravion, cumpărată în 2010 de fondul spaniol de investiţii GED, acţionar majoritar şi la Happy Tour, va intra în insolvenţă în vederea restructurării activităţii. Era a treia agenţie care anunţă restructurarea activităţii, după ce anul trecut piaţa agenţiilor de turism a fost zdruncitată de insolvenţele Genius Travel şi Mareea Comtur. Insolvenţa era justificată de companie prin faptul că a suferit un declin important pe piaţa turcă.

 

 

16 august

Companiile aeriene ţintesc vânzări totale de 3 mld. euro

 

Mai mult de 24 de milioane de bilete de avion au fost puse în vânzare pe piaţa locală în acest an, cele mai multe fiind disponibile în avioanele companiilor low-cost, potrivit unei analize a ZF pe baza datelor din piaţă. La un preţ mediu de 100-120 de euro pentru un bilet de avion, calculele ZF arată că piaţa ar ajunge în acest an la 3 miliarde de euro. Preţurile s-au redus puternic în ultimii ani ca urmare a creşterii concurenţei şi a intrării pe piaţă a a unor jucători precum Ryanair, care vinde bilete şi la 2 euro pe segment de zbor. Astfel, tot mai mulţi români au ales să călătorească cu companii low-cost sau să „vâneze” oferte, iar acest lucru se vede şi în situaţia traficului aerian.

 

 

21 august

Adobe România a devenit cel mai mare centru al firmei din Europa

 

Subsidiara locală este cel mai mare centru de cercetare-dezvoltare al Adobe din Europa, inginerii români lucrând la dezvoltarea unor produse software de top vândute la nivel internaţional. Compania americană a intrat pe piaţă în urmă cu 11 ani prin achiziţia firmei locale Interakt Online, fondată de Alexandru Costin şi Bogdan Rîpa. Atunci compania avea 29 de angajaţi, iar în prezent echipa locală a Adobe se aproprie de pragul de 500 de angajaţi.

 

 

21 august

3-4 investitori se uită după afacerea Bitdefender, evaluată la 600-700 mil. euro

 

Afacerea Bitdefender, controlată de familia Talpeş, una dintre starurile industriei de IT din România mai ales după atacurile cibernetice la nivel mondial, a atras interesul a 3-4 investitori care vor licita pentru achiziţia a 25% din companie, acţiuni scoase la vânzare de fondul de investiţii Axxess Capital, administrat de Horia Manda. Între timp tranzacţia s-a încheiat, iar Vitruvian, un fond de investiţii cu active de peste 5 miliarde de euro, a plătit aproximativ 180 millioane de dolari pentru 30% din companie. Mutarea s-a semnat la începutul lunii decembrie.

Familia Talpeş, Florin şi Măriuca, au pus bazele Bitdefender acum mai bine de 20 de ani, reuşind să ajungă în întreaga lume cu antivirusul lor şi toate soluţiile de protecţie a sistemelor informatice.

 

 

23 august

Gigantul german BayWa iese din comerţul local cu cereale după doar doi ani

 

BayWa, cea mai mare cooperativă agricolă din Germania, îşi restructurează businessul de pe piaţa locală de trading de cereale după doar doi ani. Astfel, compania BayWa Agri România este preluată integral de antreprenorul român Victor Beznea, care va continua activitatea de trading de cereale, potrivit surselor ZF. Cele două silozuri pe care le deţinea însă această firmă au fost transferate către austriecii de la RWA Raiffeisen Agro. RWA Raiffeisen este tot membră a BayWa, însă are activitate distinctă local. Oficialii companiei au afirmat că au luat această decizie nu doar pentru că piaţa este volatilă, ci şi pentru că exporturile nu au crescut la fel de repede precum estimaseră în 2015, când au intrat.

 

 

24 august

Profi şi Mega Image se uită către cele 100 de magazine ale Unicarm Satu Mare

 

Retailerii internaţionali, printre care Profi şi Mega Image, tatonează o preluare a lanţului de magazine Unicarm, potrivit surselor din piaţă.

Unicarm este unul dintre cele mai puternice businessuri antreprenoriale din retailul românesc, cu afaceri de 650 mil. lei anul trecut. Afacerea construită de Vasile Lucuţ are un model de business care include activităţi de retail şi producţie. Unicarm are circa 100 de magazine, concentrate în special în centrul, nordul şi vestul ţării.

Profi şi Mega Image sunt doi dintre rechinii din comerţul local, fiecare dintre cele două reţele preluând anterior afaceri antreprenoriale de dimensiuni mici şi medii.

 

 

29 august

Raiffeisen încearcă să listeze la Bucureşti Transport Trade Services

 

Divizia de brokeraj a Raiffeisen Bank, care a bifat cele mai mari listări la bursa românească în ultimii ani, va încerca să listeze până în octombrie o parte din grupul de transport şi logistică Transport Trade Services (TTS) la bursa de la Bucureşti, potrivit mai multor surse din piaţă.

Mircea Mihăilescu, fondator şi acţionar majoritar al TTS, spunea în 2012 pentru ZF că va lista 30% din companie în următorii „trei-patru ani”, probabil la Viena sau la Frankfurt, dar fără să aducă în discuţie bursa de la Bucureşti.

În noiembrie compania de transport şi logistică Transport Trade Services (TTS), controlată de antreprenorul român Mircea Mihăilescu, a aprobat în AGA venirea pe Bursa din Bucureşti, potrivit datelor din Monitorul Oficial. 

Grupul TTS este unul dintre cei mai mari operatori de transport din România de pe segmentul de transport integrat naval, fluvial şi feroviar.