După cel mai bun an din 2007, piaţa imobiliară germană ar putea scădea uşor anul viitor

Autor: Catalina Apostoiu 14.12.2017
„Piaţa nu va avea de suferit din cauza unui deficit de capital, ci de lipsa unor oferte atractive, în special pe segmentul de birouri, unde deficitul este semnificativ.”

Potrivit experţilor din industrie, piaţa germană a investiţiilor pen­tru sectorul imobiliar comer­cial se îndreaptă către cel mai bun an din 2007. Şi totuşi, următoarele 12 luni ar putea aduce o scădere uşoară a volumului tranzacţiilor, scrie Bloomberg.

Pe de o parte, ofertele atractive sunt pe sfârşite, iar pe de altă parte din cauza nivelului la care au ajuns preţurile în prezent este mai puţin probabil ca investitorii aflaţi în căutare de randamente să mai obţină câştiguri la fel de semnificative ca în trecut.

„Piaţa nu va avea de suferit din cauza unui deficit de capital, ci de lipsa unor oferte atractive, în special pe segmentul de birouri, unde deficitul este semnificativ”, spune Matthias Leube, CEO al companiei Colliers International Deutschland.

Potrivit Saviils Immobilien Beratungs, preţurile au urcat atât de mult în acest an, încât proprietarii au devenit din ce în ce mai dispuşi să vândă pentru a genera profituri. În acelaşi timp, investitorii nedispuşi să-şi asume riscuri au continuat să facă achiziţii.

Drept urmare, compania se aşteaptă acum ca volumul tranzacţiilor să atingă un nivel record de aproape 60 miliarde de euro pe acest an, acesta urmând să se diminueze uşor la 50 miliarde de euro în 2018.

„Anul viitor, evoluţia pieţei va depinde în mare măsură de disponibilitatea de a vinde în condiţiile în care cererea continuă să depăşească oferta. Dacă această disponibilitate va creşte, s-ar putea atinge un volum de 60 miliarde de euro. Dacă va scădea, volumul s-ar putea opri la numai 40 miliarde de euro”, spune Matthias Pink, director în cadrul Savills.

Şi alţi observatori ai pieţei au estimări similare. Colliers de exemplu anticipează un volum al tranzacţiilor de peste 55 miliarde de euro în 2017, acesta urmând să scadă uşor anul viitor. BNP Paribas Real Estate se aşteaptă la un volum de 58 miliarde de euro pentru acest an, cel mai ridicat din 2007, şi unul „cu mult peste 50 miliarde de euro” pentru anul viitor.

Potrivit VDP-Research, numai în trimestrul al treilea preţurile de pe segmentul birourilor au crescut cu 9,5% comparativ cu trimestrul similar al anului anterior, pe fundalul unor dobânzi scăzute, oferte reduse şi al unei creşteri economice solide.

Un exemplu grăitor a ceea ce s-a întâmplat pe piaţă este Tower 185 din Frankfurt, care s-a vândut recent cu 775 milioane de euro. Clădirea a înregistrat o creştere de aproximativ 50% a valorii în decurs de patru ani.

„O astfel de creştere puternică nu reprezintă un caz izolat”, spune Franz Eilers, director în cadrul VDP-Research.

Pe poziţia a doua se situează vânzarea Sony Center din Berlin în schimbul a aproximativ 1,1 mld. euro, relevă datele privitoare la piaţa imobiliară germană.

În cadrul unui clasament al celor mai mari tranzacţii ale anului de pe piaţa germană, clasament realizat de Paribas Real Estate pentru Bloomberg, Tower 185 ocupă poziţia a treia.

Pe primul loc se situează o tranzacţie prin care RFR Holding a vândut un pachet de cinci proprietăţi către Signa Prime Selection în schimbul a 1,5 miliarde de euro.

Pe locul doi urmează vânzarea Sony Center din Berlin pentru aproximativ 1,1 miliarde de euro, potrivit datelor.

Două evenimente ar putea afecta piaţa germană ca întreg anul viitor: implicarea investitorilor străini şi impactul Brexitului, susţin observatorii.

„Investitorii japonezi în special se uită pentru prima dată cu o atenţie sporită la Germania, după ce aceştia s-au concentrat mai mult în trecut asupra Marii Britanii şi Statelor Unite”, spune Leube. „Iar Frankfurtul resimte deja primul efect al Brexitului”.

Acest lucru este confirmat de Oliver Barth, managing director al BNP Paribas Real Estate.

Cât de mare va fi impactul Brexitului asupra oraşului german nu poate fi estimat încă, spune acesta.

„Însă dacă toate companiile care sunt în prezent în căutare de spaţii şi toate băncile care părăsesc Londra şi au ales Frankfurtul ar semna toate contracte de închiriere în acelaşi timp, ar putea exista teoretic un deficit de spaţiu în centrul Frankfurtului”, spune Barth.