Merkel critică atitudinea ţărilor est-europene faţă de imigranţi: Solidaritatea nu poate fi selectivă

Autori: Mihai Draghici , Mediafax 14.12.2017

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a criticat, la summitul UE de la Bruxelles, refuzul unor state central şi est-europene de a primi imigranţi extracomunitari, subliniind că la nivelul Uniunii Europene nu poate exista doar "solidaritate selectivă".

"Avem nevoie de solidaritate în gestionarea imigraţiei nu doar la frontierele externe ale Uniunii Europene, ci şi pe plan intern. Nu poate exista solidaritate selectivă pentru statele Uniunii Europene", a declarat Angela Merkel, potrivit publicaţiei Die Zeit, la summitul Consiliului European aflat în curs la Bruxelles.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a afirmat înaintea summitului că sistemul cotelor obligatorii pentru distribuirea imigranţilor extracomunitari a fost ineficient şi a divizat ţările UE.

Consiliul Uniunii Europene a stabilit, în septembrie 2015, să distribuie pe bază de cote 160.000 de refugiaţi extracomunitari ajunşi în spaţiul UE. România, Cehia, Slovacia şi Ungaria au votat, în Consiliul UE pentru Justiţie şi Afaceri Interne, împotriva sistemului de relocare a imigranţilor conform unor cote obligatorii, dar schema a fost aprobată. După atentatele comise la Paris în noiembrie 2015, Polonia a semnalat că nu va mai primi refugiaţi.