Lucrurile scapă de sub control: Inflaţia creşte cu mult peste aşteptări, ajungând la 3,2%, ceea ce va duce la o nouă creştere a dobânzii Robor şi implicit a ratelor la bancă

Autor: Cristian Hostiuc 17.12.2017

Inflaţia a crescut în noiembrie la 3,2%, faţă de noiembrie 2016, peste aşteptări, ceea ce va antrena creşterea indicelui Robor pe piaţa interbancară şi implicit a ratelor de plătit la bancă. 

Deşi inflaţia era aşteptată să crească la 2,9%, cifra din noiembrie de 3,2% arată un derapaj macro care vine din creşterile salariale, în special de la stat. 

La începutul anului, inflaţia era de 0%, pentru ca la finalul anului să ajungă peste 3%. 

Indicele Robor, care stă la baza calculării creditelor la bancă, a crescut în ultimele două luni de la 0,6% la 2,2% pe an, iar analiştii se aşteaptă să depăşească 3% şi chiar 4%, având în vedere cât de mult a crescut inflaţia. 

Creşterea inflaţiie peste aşteptări ar putea antrena şi creşterea cursului, care în ultima săptămână a bătut pasul pe loc 4,63 - 6,64 lei/euro. 

Analiştii se utiă cu îngrijorare la situaţia finanţelor publice, având în vedere câţi bani a dat guvernul pe creşterea salariilor la buget. 

Revoluţia fiscală a PSD, în încercarea de a aduce mai mulţi bani la buget, va antrena mişcări în bugetele companiilor, care se vor vedea în salarii.