Urmările Revoluţiei Fiscale - Unii angajatori aleg să nu majoreze salariile: Nu mărim salariile fără o variantă stabilă a Codului fiscal

Autor: Roxana Rosu 17.12.2017

Subsidiara locală a companiei suedeze de software Enea, care are peste 300 de angajaţi în centre din Bucureşti, Iaşi şi Craiova, nu le va majora salariile brute progra­mato­ri­lor afectaţi de „Revoluţia fiscală“ ci le va oferi prime care să compenseze pierderile până când Codul fiscal va avea o ver­siune stabilă, a declarat la emisiunea ZF Live Bogdan Putinică, vicepreşedinte senior al grupului.

„Sunt bonuri de masă, de vacanţă, pensii facultative. Există variante. Dar compensează doar parţial“, a declarat Putinică. Decizia de a nu modifica deocamdată contractele se bazează pe aşteptările ca măsurile anunţate de guver­nanţi să fie ajustate astfel încât IT-iştii să nu mai fie afectaţi de noul Cod fiscal. „Ne lăsăm o perioadă de timp pentru ajustări, o perioadă în care ar putea veni modificări la aceste OUG venite peste noapte“. „Revoluţia fiscală“ loveşte în toate persoanele scutite de plata impozitului pe venit din industrie, respectiv aproximativ 30.000 - 35.000 de programatori, cărora salariile nete le vor scădea cu 7%.

Ministrul finanţelor Ionuţ Mişa, premierul Mihai Tudose şi liderul PSD Liviu Dragnea au promis în mai multe rânduri că se va găsi o soluţie pentru ca salariile IT-iştilor să nu fie afectate, fără ca aceasta să fie anunţată până în prezent.