Premierul Tudose anunţă că vine prosperitatea în România: Bugetul pe 2018 este unul al investiţiilor, aceasta este viziunea despre prosperitate şi performanţă

Autori: Gabriel Pecheanu , Mediafax 18.12.2017

”Prezentarea bugetului anual reprezintă un moment deoasebit de important pentru România, un moment în care sunt prezentate şi prioritizate toate proiectele Guvernului pentru anul 2018. În pofida tutuor criticilor, bugetul pe 2018 este un proiect al dezvoltării, un proiect al investiţiilor după un an bun pentru ţara noastră, anul 2017, iar cifrele au vorbit şi vor vorbi în continuare. Pentru a înţelege de unde am plecat în proiecţia bugetului pe 2018 este necesar să ştim ce s-a realizat în acest an, ce s-a făcut în domeniile prioritare. În Sănătate plecăm de la modernizarea şi extinderea a 17 spitale publice, alocarea a 100 milioane de lei în aparatură medicală pentru 22 de spitale, acordarea a 66 milioane de euro pentru utilităţi în unităţile primire urgenţe, dotarea ambulatoriilor cu aparatură de 230 de milioane de euro”, a declarat premierul Mihai Tudose la prezentarea bugetului de stat pentru 2018.

El a mai spus că, în Educaţie, 2017 a fost primul an în care copiii au avut manualele la timp.

”Mai mult, pentru rezolvarea problemei s-a aprobat în şedinţa de Guvern legea manualului, s-a finanţat construcţia a 46 de grădiniţe, 24 şcoli, avem progrese semnificative în privinţa învăţământului dual. S-a lansat programul România angajează în valoare de 550 milioane de euro. În agricultură România a înregistrat producţii record, iar anul 2018 începe promiţător prin plata în avans a subvenţiilor. Numai agricultura a absorbit anul acesta 3,3 mild euro absorbţie.

El a mai spus că o altă componentă importantă care a stat la baza bugetului prezentat este creşterea economică.

”În acest sens am preferat să fim prudenţi să ne raportăm la o creştere de 5,5 cu toate că după primele nouă luni aceasta fost de 7, confom datelor INS. Foarte important este că bugetul pe 2018 respectă criteriile tratatului de la Maastricht privind încadrarea în deficitului de 3% dişn PIB şi o datorie publică mai mică decât 60% din PIB, deficitul ESA estimat este 2,96%, iar nivelul datoriei publice 37,6% din PIB. (...) România va respecta şi în 2018 angajamentele faţă de partenerii strategici, faţă de NATO privind alocarea a de 2% pentru Apărare”, a mai precizat Tudose.

El a mai spus că viziunea bugetului pentru 2018 nu este nouă.

”Am prezentat-o în 2016, pe baza acestei viziuni am câştigat alegerile. Am aplicat-o în acest an şi vom continua aplicarea şi în anii ce vin. Ne-am angajat că vom obţine creştere economică de peste 5% care să se regăsească şi în viaţa de zi cu zi a românilor, în puterea de cumpărare, în creşterea nivelului de trai pentru români. La finalul anului avem o creştere economică de 7%, puterea medie de cumpărare a salariaţilor a crescut cu 11%, iar a pensionarilor cu 12% doar în primele 10 luni ale anului în curs. Anul acesta am avut toată încrederea în economie, în special atunci când tot felul de călăreţi ai Apocalipsei se îngrămădeau să ne vestească sfârşitul. Începând din august, după cum ştiţi, se propovăduia faptul că nu mai avem bani de salarii, că nu mai avem bani de pensii, că închidem ţara. Rezultatele ne demonstrează că am avut dreptate noi", a spus Tudose în plenul reunit al Parlamentului la dezbaterile proiectului legii bugetului de stat pe anul 2018”, a adăugat premierul.

În opinia lui, bugetul reprezintă viziunea Guvernului României despre ceea ce înseamnă ”un stat responsabil faţă de cetăţenii săi”.

”Aceasta e viziunea despre ceea ce înseamnă prosperitate şi performanţă. Sunt convins că vom reuşi. Vom creşte competitivitatea nu numai pentru a creşte nivelul de trai, dar şi pentru a depăşi în competitivitate ţări din regiune. Vă rog să susţineţi cel mai generos buget de investiţii pe care l-a avut România postrevoluţionară aşa cum a fost el prezentat, cel mai generos şi coerent buget în sănătate şi educaţie, ceea ce reprezintă coloana vertebrală a statului. Avem un buget care ne dă speranţe că obiectivele vor fi îndeplinite şi împreună vom reuşi să facem o ţară bună şi un trai mai bun pentru români. Aceasta este misiunea mea, a guvernului şi a colegilor din arcul guvernamental”, a conchis premierul Mihai Tudose.