HNA, misterioasa companie chineză care pune lumea pe jar

Autor: Catalina Apostoiu 19.12.2017

♦ Americanii sunt cu ochii pe HNA pentru încercarea conglomeratului de a achiziţiona o participaţie la SkyBridge, firma lui Scaramucci, fost director de comunicare al lui Trump.



Pentru un nume care ţine frecvent prima pagină a ziarelor, compania chineză HNA rămâne învăluită în mister, scrie Bloomberg.

Oficialii guvernamentali ameri­cani sunt în căutare de informaţii su­pli­mentare privitoare la structura acţio­na­­riatului conglo­meratului, gu­vernul chinez pune întrebări peste între­bări, iar Banca Centrală Euro­peană ia în calcul o anchetă proprie.

Cândva un obscur operator aerian, HNA şi-a asumat datorii de mili­arde de dolari în condiţiile în care a rea­lizat achiziţii de peste 40 miliarde de dolari pe şase continente de la înce­putul anului trecut. Cu participaţii în turism, logistică şi servicii finan­ciare, grupul este acum cel mai mare acţionar al unor grupuri ca Hilton şi Deutsche Bank. Acesta se află în acelaşi timp în faţa unor costuri în creştere legate de finanţarea achiziţiilor vizate.

Americanii sunt cu ochii pe HNA pentru încercarea conglomeratului de a achiziţiona o participaţie în cadrul SkyBridge, firma de fonduri de hedging a lui Anthony Scaramucci, fost director de comunicare al lui Trump. În SUA, HNA este acţionat în justiţie şi ca parte a falimentului unei companii de travel în care a investit, cât şi de o firmă tech pentru furnizarea de informaţii false privitoare la structura acţionariatului din cauza cărora o tranzacţie a eşuat.

În Europa, autorităţile germane cercetează dacă HNA şi-a raportat în mod corect deţinerile pe parcursul acumulării de acţiuni Deutsche Bank. În cazul altei preluări, autorităţile elveţiene au decis că HNA a oferit informaţii incorecte despre deţineri.

În China, autorităţile şi-au intensificat cercetările privind cei mai activi investitori, incluzând HNA în eforturile de încetinire a ritmului preluărilor de companii străine. Despre mai multe bănci care au contribuit la finanţarea achiziţiilor HNA se spune că au pierdut apetitul pentru finanţarea companiei, deşi HNA neagă acest lucru.

Creată în 1993 ca operator aerian regional, cu George Soros printre primii săi investitori, HNA susţine că a creat 410.000 de locuri de muncă la nivel mondial şi a acumulat active de aproximativ 180 mld. $. Guo Wengui, bogatul om de afaceri chinez care trăieşte acum în exil, a afirmat că HNA are legături secrete cu oficiali de top ai partidului comunist. HNA a negat şi l-a acţionat în instanşă.

HNA a dezvăluit în iulie că este controlată de două fundaţii de caritate având legătură cu compania: Cihang, cu sediul în New York, şi cealaltă în insula chineză Hainan, cele două deţinând împreună 52%, şi că 12 oficiali ai companiei deţin 47,5%. Înainte, un investitor puţin cunoscut pe nume Guan Jun fusese cel mai mare acşionar al companiei, cu o deţinere de 29%. Acesta deţinea acţiunile în numele companiei şi lidershipului său. HNA şi-a refăcut structura la începutul acestui an, iar Guan şi-a distribuit deţinerile către cinci persoane, care mai apoi au donat acţiunile către fundaţia Cihang. Guan a donat şi restul participaţiei către fundaţie.

Potrivit ultimelor date, HNA întâmpină dificultăţi în a-şi ţine sub control costurile de finanţare în creştere puternică. Datoriile sale pe termen scurt au crescut la aproximativ 28 mld $, depăşindu-i nivelul cashului.

NHA continuă să facă achiziţii, deşi într-un ritm mai lent şi cu focus pe cele care se încadrează în iniţiativa One Belt, One Road. Totuşi, HNA ia în calcul şi vânzări de active, cât şi un IPO al Gategroup Holding anul viitor.