Ce spun datele statistice: Românii „creditează“ băncile. Economiile populaţiei depăşesc creditele date de bancheri. La finalul lunii septembrie populaţia avea o poziţie de creditor net faţă de bănci

Autor: Claudia Medrega 20.12.2017

Ritmul încă temperat al creditării şi o mai mare orientare spre economisire au făcut ca românii să-şi menţină în primele nouă luni din acest an poziţia de creditor net în raport cu băncile, la sfârşitul lunii septembrie înregistrându-se un avans de aproape 42 mld. lei între depozitele acumulate şi datoriile către sistemul bancar.

„În perioada ianuarie-septembrie a anului 2017 poziţia de creditor net a sectorului popu­laţi­ei faţă de sectorul bancar s-a menţinut la un ni­vel adecvat, de 41,7 miliarde lei. Se observă con­tinuarea evoluţiei pozitive a poziţiei de cre­di­tor net în valută, în contextul diminuării cre­ditului acordat de bănci în monedă străină“, se arată în cel mai recent Ra­port asupra stabilităţii fi­nan­­­ciare realizat de BNR.

Populaţia a devenit în ultimii ani creditor net al băncilor, după ce în pe­rioada de boom eco­nomic frenezia creditării fă­cuse ca românii să fie net datori în relaţia cu in­sti­tuţiile de credit, stocul de­po­zitelor fiind egalat şi apoi de­păşit cu paşi repezi de volumul cre­ditelor. Criza economică a aplatizat însă brusc dinamica creditării, iar redresarea a fost lentă în ultimii ani.

Anul trecut, populaţia a devenit pentru pri­ma dată în ultimii 10 ani creditor net pentru sec­torul bancar pentru resursele în monedă străină. În anul 2016, poziţia de creditor net a sec­torului populaţiei faţă de sec­torul bancar (lei şi va­lută) s-a îmbunătăţit, atin­gând nivelul de 42,9 mld. lei.

În perioada ianuarie 2017 - septembrie 2017, poziţia netă de creditor în valută a populaţiei a crescut cu 7,9 mld. lei, în timp ce componenta în lei s-a redus cu circa 8,4 mld. lei.

Populaţia continuă să se bazeze prepon­derent pe economisirea bancară, care a ajuns să reprezinte circa 30% din activul financiar total la iunie 2017, potrivit BNR.