Faceţi pariurile: Traderii deja nu se mai gândesc dacă se va prăbuşi piaţa, ci când se va întampla

Autor: Răzvan Botea 20.12.2017

Traderii pariază din ce în ce mai mult pe faptul că piaţa va ieşi în curând din amorţeala prelungită, dar în loc să o ia în sus ar putea să se prăbuşească, scrie Business Insider.

Acest lucru poate fi văzut pe graficul care măsoara volatilitatea pieţei, unde se compară contractele de tip options cu cele de tip bearish. Acest indice este la cea mai mare valoare în ultimii doi ani, crescând rapid în ultimele două săptămâni, lucru care poate însemna căderea pieţei.

Creşterea indexului volatilităţii (VIX) pe care au pariat investitorii ar fi o anomalie, cel puţin comparat cu ce s-a întâmplat în ultimele luni. Nivelul de precauţie este la cel mai mic nivel , ceea indică lipsa de îngrijorare a investitorilor că acţiunile au atins un nivel maxim posibil.

„Tendinţa de creştere a VIX sugerează scepticismul traderilor că volatilitatea scăzută a pieţei va mai rezista mult”, spune Mandy Xu, strateg de la Credit Suisse, într-o notă adresată unuia dintre clienţii săi.

În timp ce VIX atinge maximul din ultimii ani, o mare parte din susţinătorii volatilităţii au pariat pe oscilaţiile preţurilor de luni de zile.

Poate cel mai bun exemplu în această privinţă este „50 Cent”, misteriosul jucător anonim, care, între timp, a fost identificat ca fiind o persoană din firma britanică Ruffer LLP. Traderul a cumpărat cantităţi mici de contracte options, pariind pe o explozie a volatilităţii pieţei. Totuşi pariurile traderului 50 Cent pălesc în comparaţie cu tranzacţiile altor traderi anonimi,  care au rulat pariuri de peste 260 mil. euro în contextul oscilaţiilor preţurilor acţiunilor.

Odată ce aşteptările ca preţurile să înceapă să oscileze se consolidează, este important de notat că toată această agitaţie poate fi o acoperire pentru inactivitate. Cu alte cuvinte, traderii ar putea să nu parieze masiv pe VIX, ci doar sa încerce să se protejeze.

Indiferent de motive, este clar că traderii se aşteaptă la intensificarea volatilităţii pieţei. Pentru că, în definitiv, când preţurile încep să oscileze puternic, nu este nimic mai înfricoşător decât să fii prins nepregătit.