Prezenţa NATO este un catalizator al creşterii investiţiilor în flancul de est al Europei

Autor: Catalina Apostoiu 22.12.2017

Poate că prezenţa unor trupe străine trimise pentru a calma temerile privind o posibilă invazie nu pare a avea rol de stimulare a investiţiilor, însă unii oficiali din regiunea baltică spun că investiţiile din regiune au accelerat după ce NATO a trimis trupe suplimentare în urma izbucnirii conflictului din Ucraina, potrivit Bloomberg.

Investiţiile străine directe, care au scăzut după ce anexarea Crimeei de către Rusia a stârnit îngrijorare în Estonia, Letonia şi Lituania, au crescut puternic. „Prezenţa sporită a NATO în regiune joacă fără îndoială un rol important“, potrivit ministrului lituanian de finanţe Vilius Sapoka.

„Ne aşteptăm la o intensificare a fluxurilor de investiţii“, a declarat acesta. Ideea conform căreia prezenţa unei armate occidentale poate da un impuls economiilor ţărilor gazdă nu este una nouă. Un studiu din 2011 analiza relaţia dintre prezenţa trupelor americane şi performanţa economică în perioada 1950-2000, concluzionând că efectul securităţii sporite a împins în sus investiţiile din ţări ca Germania.

Însă ar fi neobişnuit ca doar pre­zenţa militară să influenţeze afacerile. Iar accelerarea investiţiilor nu a coincis numai cu activităţile NATO.

Înainte de recenta întărire a redresării zonei euro, companiile nu erau dispuse să investească nici măcar pe plan local, fără a mai vorbi de pieţe îndepărtate potrivit lui Tonu Mertsina, economist-şef al Swedbank. „Acum, situaţia s-a schimbat.“

Într-adevăr, ţările din estul Europei se dezvoltă puternic pe fondul redresării zonei euro.

Indiferent care ar fi motorul principal de creştere, efectul asupra investiţiilor străine directe este clar. Numai în Lituania, companii printre care website-ul de travel Booking.com, furnizorul suedez de servicii de telecomunicaţii Telia şi producătorul de componente auto german Continental au anunţat planuri de deschidere de noi unităţi.