Plusurile şi minusurile lui 2017 în macroeconomie şi fiscalitate

Autor: Adelina Mihai 22.12.2017

♦ Anul ce se încheie va rămâne unul al contradicţiilor ♦ În vreme ce economia a crescut în cel mai rapid ritm de la criză încoace, oamenii de afaceri au trăit cele mai intense momente de tensiune de la revoluţie încoace, din cauza schimbărilor frecvente şi controversate ale legislaţiei fiscale.



Anul 2017 va rămâne în istorie drept unul al contradicţiilor. Am avut cea mai mare creştere economică postcriză şi primul guvern post­comunist demis de propriul partid. Am avut o puternică platformă de relansare şi cele mai controversate decizii politice cu impact economic: impozitul pe gospodărie, retras apoi cu scandal sau trecerea contribuţiilor sociale de angajator la angajat au ţinut prima pagină luni de zile. Pensiile publice administrate privat au primit o lovitură prin reducerea plafonului. Economia a crescut puternic – cu 7% la nouă luni, dar mediul de afaceri a trăit o tensiune neînchipuită din cauza modificărilor frecvente, fără studii prealabile de impact. În aceeaşi vreme, deficitele s-au accentuat puternic, guvernului risipitor părând că nu-i pasă de un posibil eşec al politicilor de relaxare fără precedent.

Creşterea salariului minim pe economie cu 16%, introducerea fişelor de pontaj, impozitarea suplimentară a contractelor part-time sau plafonarea indemnizaţiei pentru mame sunt doar câteva dintre cele mai importante modificări fiscale de anul acesta, potrivit datelor centralizate de ZF cu ajutorul experţilor companiei de consultanţă fiscală Ask For Accounting.

Astfel, de la 1 februarie 2017, salariul minim pe economie a crescut de la 1.250 de lei brut pe lună la 1.450 de lei brut pe lună, iar măsura a influenţat veniturile a aporape 1,5 milioane de salariaţi plătiţi la acest nivel.

Prin urmare, în prezent un angajat plătit cu salariul minim încasează lunar 1.065 de lei net pe lună, faţă de 925 de lei, cât încasa în 2016 şi în prima lună din 2017. Şi pentru anul viitor Guvernul a stabilit o creştere a salariului minim, care va ajunge la nivelul de 1.162 de lei net pe lună.

 

 

Evenimentele macro ale lui 2017

1. Creşterea economică de peste 7% pe primele nouă luni ale anului, neanticipată la începutul anului nici de cei mai optimişti suporteri ai guvernului.

2. Creşterea deficitului comercial peste aşteptări, în condiţiile în care consumul a avut o evoluţie accelerată determinată de majorarea salariilor.

3. Numărul de salariaţi a ajuns la un maxim istoric al ultimilor 20 de ani, depăşind 4,8 milioane de persoane.

4. Noile intrări în şomaj au ajuns la un minim istoric de 550.000 de persoane pe an, faţă de un milion în anii de criză.

5. Salariul mediu a ajuns la aproape 2.400 de lei net, în creştere cu 14% faţă de anul precedent, cea mai mare creştere din UE.

6. Deficitul de cont curent va depăşi 3% din PIB ca urmare a majorării spre 12 miliarde de euro a deficitului comercial.

7. Căderea sectorului construcţiilor, determinată de reducerea semnificativă a investiţiilor statului – un minus de 45%, an/an, în primele zece luni.

8. Agricultura a avut un parcurs neaşteptat de bun, cu recorduri la producţia de floarea-soarelui, porumb şi grâu.

9. Parcursul excepţional al industriei – o creştere de peste 7% - mai ales al celei auto.

10. Inflaţia se reaprinde surprinzător şi sare de 3%, după doi ani în care reducerea de taxe a produs prima deflaţie din istoria postrevoluţionară.

 

Fiscalitatea în 2017

1. Contribuţiile sociale au fost trecute de la angajator la angajat

2. Introducerea fişelor de pontaj

3. Split TVA a intrat în vigoare în octombrie, dar legea este încă nepublicată.

4. Eliminarea de pe piaţă a unităţilor protejate şi dublarea taxei de handicap pentru firmele cu mai mult de 50 de salariaţi

5. Impozitarea suplimentară a contractelor cu timp parţial

6. Stabilirea rezidenţei fiscale pentru persoanele fizice române plecate din ţară

7. Restituirea taxei speciale pentru autoturisme

8. Plafonarea indemnizaţiei pentru îngrijirea copilului la 8.500 de lei

9. Scoaterea, din nou, a obligativităţii ştampilei, cu toate că în prezent ea este solicitată de instituţiile de stat

10. Creşterea salariului minim pe economie cu 16%, până la 1.450 de lei brut pe lună

Sursa: ZF, Ask for Accounting