ZF Live. Şeful Raiffeisen Bank: „Avem lichiditate mare. Vom fi ultima bancă care va creşte dobânzile la depozite“

Autor: Alexandra Cepăreanu 22.12.2017

Raiffeisen este una dintre băncile cu cea mai mare lichiditate şi atunci va fi, probabil, ultima bancă care va creşte dobânzile la depozitele bancare, a declarat Steven Van Groningen, preşedintele Raiffeisen Bank România, în ca­drul emi­siunii de business ZF Live.

„Dobânda este un factor, dar un factor mult mai im­por­tant este încrederea con­suma­to­rului. Cred că suntem una din­tre băncile cu cea mai mare lichi­ditate şi atunci vom fi, pro­babil, ultima bancă care va creşte dobânzile la depozitele bancare.“

În ceea ce priveşte partea de dobânzi şi comisioane, Raiffeisen este foarte bine poziţionată pe piaţă. „Dacă ne uităm la competitorii noştri, avem probabil cel mai bun raport între comisioane şi dobânzi“.

Preşedintele Reiffeisen a spus că se poate observa o creştere a volumului creditelor cu dobândă fixă, de când a început să crească indicele ROBOR.

Raiffeisen încheie anul 2017 cu o creştere de 10% a profitului faţă de anul trecut. „Un an bun din punct de vedere financiar. Să vedem ce impact vom avea şi pe viitor. Sunt foarte muţumit că am reuşit să creştem cota de piaţă, într-un mod echilibrat şi sustenabil. Avem aproximativ 8%“.

Steven Van Groningen este de părere că sistemul bancar a greşit înainte de criză „şi din asta trebuie să învăţăm“. „Rolul sistemului bancar este să facă bani din economisirile clienţilor, bani care pot fi investiţi în societate, iar lipsa educaţiei bancare este o problemă“.