Ce se întâmplă cu salariile angajaţilor din fabricile de mobilă după transferul contribuţiilor sociale? Aurica Sereny, preşedinte APMR: „Sigur nu vor scădea salariile nete”

Autor: Roana Rotaru 02.01.2018

 

Producătorii de mobilă vor păstra la acelaşi nivel salariile nete ale angajaţilor în urma transferului cotribuţiilor sociale de la angajator la angajat,  pentru că se confruntă deja cu o criză a forţei de muncă, potrivit Auricăi Sereny, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România (APMR)

 

„Sigur nu vor scădea salariile nete ale angajaţilor pentru că şi aşa producătorii nu găsesc forţă de muncă, cu atât mai puţin vor găsi dacă le-ar mai scădea. De la 1 ianurie 2018 se majorează din nou salariul minim, cu 9%, deci iar va fi o presiune asupra angajatorului să găsească aceste resurse. De unde să le găsească dacă şi preţul masei lemnoase creşte?”, a declarat pentru ZF preşedintele APMR.

 

Industria mobilei se confruntă deja cu o criză a forţei de muncă, numărul de salariaţi din acest sector scăzând cu 700 de persoane într-un ultimul an, de la 60.600 de salariaţi în septembrie 2016, la 59.900 în septembrie 2017, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

 

Un salariat din industria mobilei primea în mână un salariu mediu de 1.634 lei în septembrie 2017, în creştere cu 12,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, potrivit calculelor ZF realizate pe baza datelor INS.

 

„Salariile au crescut, dar insuficient ţinând cont de cererea de forţă de muncă din alte sectoare. Foarte mulţi oameni sunt pregătiţi aici, dar după aceea pleacă în străinătate unde câştigă mai bine. Este o concurenţă acerbă pentru găsirea de salariaţi cu care să lucreze, chiar dacă există comenzi”, a spus Aurica Sereny.

 

Preşedintele APMR consideră că „revoluţia fiscală” anunţată de Guvern va avea un efect negativ asupra industriei mobilei, în sensul că producatorii de mobilă vor fi nevoiţi să facă noi angajări pentru a implementa noile măsuri fiscale ce vor fi adoptate la 1 ianuarie 2018.

 

„Acea revoluţie fiscală este încă un fenomen negativ pentru acest sector unde sunt foarte multe firme mici şi mijlocii care vor avea nevoie de salariaţi mai mulţi care să se ocupe de aceste reglementări, să le pună în practică”, a spus Aurica Sereny.

 

Fabricile de mobilă din România au produs mobilier în valoare de peste 2,5 mld. euro în 2016, din care 86% a luat drumul exportului în ţări precum Germania, Franţa sau Italia, potrivit datelor APMR.

 

Anul trecut, România a exportat mobilă în valoare de aproape 2,2 mld. euro şi a importat de 3,6 ori mai puţin, respectiv de 608 milioane euro, rezultând astfel un excedent comercial de circa 1,6 mld. euro, mobila fiind printre puţinele mari pieţe din România care înregistrează un excendent comercial uriaş.

 

Cei mai mari exportatori de mobilă din România, după valoarea exporturilor de mobilă din 2016, sunt Aramis Invest, Taparo şi Ecolor, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.