Anul 2017 a adus creşterea Robor, după o perioadă de minime istorice, şi reluarea operaţiunilor repo. BNR a dat băncilor 43,7 mld. lei prin 8 licitaţii repo

Autor: Claudia Medrega 29.12.2017

BNR a reluat în toamna anului 2017 injecţiile de lichiditate, după o pauză de aproximativ doi ani, în condiţiile în care a început raliul dobânzilor pe piaţa interbancară, urcând tensiunea românilor cu împrumuturi în lei. Cumulat, BNR a injectat în acest an  în sistem 43,7 mld. lei prin 8 licitaţii repo.

Restrângerea lichidităţii din piaţa interbancară în toamna acestui an a antrenat creşterea dobânzilor, indicele ROBOR sărind peste nivelul dobânzii de politică moneta­ră, setat la 1,75%, şi depăşind şi pragul de 2% pentru unele scadenţe.

Situaţia s-a schimbat în toamna acestui an faţă de 2016 şi comparativ cu prima parte a anului 2017 când exista exces de lichiditate în sistem. Suprapunerea mai multor factori, precum majorarea sumelor ajunse la buget, aşteptările inflaţioniste în creştere sau neliniştea investitorilor străini, a contribuit la creşterea dobânzilor pe piaţa interbancară în toamna lui 2017.

Raliul dobânzilor interbancare a început în luna septembrie şi a continuat în octombrie şi noiembrie, iar  în luna decembrie dobânzile nu au coborât foarte mult.

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobândă variabilă, a sărit în noiembrie la un vârf de peste 2,2%, iar în decembrie a oscilat preponderent în jurul nivelului de 2,1%, de 2,4 ori peste nivelul de la începutul anului. În ianuarie, ROBOR la trei luni era cotat la 0,87%.

În condiţiile în care deficitul de lichiditate şi creşterea dobânzilor au continuat şi în octombrie şi noiembrie, pentru a calma tensiunea din piaţa interbancară, BNR a decis să pompeze bani în economie prin intermediul licitaţiilor repo. După ce în octombrie BNR a injectat lei într-un ritm aproape săptămânal băncilor participante, în noiembrie au fost operate două licitaţii repo, la fel ca şi în decembrie.

Banca centrală le-a dat băncilor în decembrie 12,4 mld. lei prin operaţiuni repo, după ce în noiembrie a injectat în piaţa interbancară 12,6 mld. lei, iar pe parcursul lunii octombrie BNR le-a pus la dispoziţie băncilor comerciale suma de 18,65 mld. lei, prin operaţiuni repo, în cadrul cărora  achiziţionează temporar titluri de stat aflate în portofoliul instituţiilor de credit.

Dobânda la care sumele au fost oferite a fost de 1,75% - egală cu dobânda de politică monetară, setată la acest nivel din primăvara anului 2015.

BNR nu mai făcuse operaţiuni repo  - tranzacţii prin care băncile obţin lichiditate garantând cu anumite tipuri de colateral, respectiv cu titluri de stat - din august 2015.

Alternativa la intervenţiile BNR ar fi fost persistenţa penuriei de lei pe piaţă, care ar fi inflamat şi mai mult dobânzile.

Potrivit datelor BNR, în urmă cu un deceniu, în 2007, banca centrală le oferea băncilor prin operaţiuni repo circa 11 mld. lei, pentru a atenua  lipsa temporară de lichidităţi, care urcase dobânzile. Iar în 2008 volumul operaţiunilor repo era de 2,4 mld. lei.

Fluxul de lichiditate determinat de plăţile de la finalul anului 2017 de la buget diminuează presiunea asupra dobânzilor interbancare, însă creşterea aşteptărilor inflaţioniste, incertitudinea fiscală şi ieşirile de capital ale investitorilor străini pot continua să exercite presiune în creştere asupra ratelor şi randamentelor, după cum au anticipat unii economişti.

Majoritatea analiştilor au anticipat revenirea exce­ndentului de li­chi­­­di­tate în piaţa interban­cară în ultima lună din acest an, după accelerarea chel­tuielilor bugetare, ceea ce poate antrena scăderea uşoară a Robor, unele estimări indicând o posibilă diminuare a indi­ca­torul la trei luni spre 2%. Însă, în timp ce fluxul de lichiditate dinspre sectorul bugetar diminuează pe final de an presiunea asupra dobânzilor interbancare, creşterea aştepărilor infla­ţioniste, incertitudinea fiscală şi ieşirile de capital ale investitorilor străini pot exercita presiune în creş­tere asupra ratelor şi randa­men­telor, în opinia unor economişti.

În octombrie şi noiembrie piaţa a fost pe deficit de lichiditate de 1,4 mld. lei şi, respectiv, 2,7 mld. lei, ceea ce a antrenat creşterea dobânzilor pe piaţa interbancară.

În  perspectivă, BNR poate să fie pusă într-o situaţie delicată dacă setea de finanţări a Ministerului Finanţelor pune presiune pe dobânzile pe piaţa monetară, iar injecţiile masive de lei în piaţă riscă să alimenteze presiunile oricum puternice de depreciere a cursului.

Pe parcursul ultimilor ani, BNR a organizat puţine licitaţii repo pentru a oferi lichidităţi băncilor, ceea ce a făcut ca asemenea operaţiuni să fie percepute ca extraordinare.