Băncile au mai acordat credite ipotecare de 940 milioane de lei în noiembrie 2017

Autor: Anelis Baciu 29.12.2017

Cererea pentru locuinţe şi credite ipotecare în lei s-a menţinut pe final de an, în pofida epuizării garanţiilor Prima casă, astfel că în luna noiembrie a acestui an băncile au mai acordat finanţări în lei în valoare de circa 940 milioane de lei. Stocul de credite ipotecare în lei a urcat astfel la 38,23 miliarde de lei, fiind în creştere cu 37% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor BNR.

În contextul epuizării fondurilor Prima casă singura variantă pentru achiziţia unei locuinţe pe credit rămâne în prezent împrumutul standard, care are costuri comparabile cu cele ale creditului Prima casă. Diferenţa semnificativă între cele două produse este avansul, însă bancherii afirmă că şi de­bi­torii care optează pentru Prima casă vin cu un avans mai mare decât minimul cerut de lege. În cazul creditului Prima casă avansul minim este de 5%, în timp ce în cazul unui împrumut standard avansul porneşte de 15%. Dobânzile la creditele ipotecare standard variază între 3,5% şi 5% pe an.

Avansul de trei ori mai mic în cazul creditelor Prima casă decât în cazul finan­ţă­rilor standard a înclinat balanţa în favoarea cre­­ditelor garantate de stat, acestea reprezentând 80% din totalul ipotecarelor noi din acest an.

Tendinţa de majorare a dobânzilor a determinat clienţii să se uite mai atent la creditele cu dobânzi fixe, cu toate că acestea sunt în prezent uşor mai scumpe decât cele cu dobânzi variabile. Brokerii de credit spun că în ultimele luni au observat că debitorii se îndreaptă tot mai mult către împrumuturi cu dobânzi fixe pe 5-7 ani.

Creditarea ipotecare se face în prezent aproape exclusiv în lei, stocul finanţărilor în lei fiind singurul care creşte. Pe de altă parte, soldul creditelor ipotecare în lei ajungea la finalul lunii noiembrie la 27,4 miliarde de lei, cu 9% mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.