Raiffeisen acceptă: Creşterea economică va fi de 6,8% în 2017

Autor: Roxana Rosu 29.12.2017

Raiffeisen Bank a majorat estimarea privind creşterea PIB în 2017, de la 5,7% la 6,8%, în baza evoluţiei economiei în primele nouă luni ale anului, când datele oficiale au arătat un avans de 7% faţă de ianuarie-septembrie 2016.

Creşterea PIB s-a bazat pe avansul rapid al consumului, cu 13,3% în T3, faţă de nivelul estimat anterior, de 8,8%. În acelaşi timp, şi celelalte sectoare, respectiv investiţiile, cheltuielile publice şi exporturile, au marcat evoluţii ascendente, iar agricultura a avut un aport important la creşterea PIB în trimestrul trei. 

În baza acestor statistici, Raiffeisen estimează un avans de 6,8% al PIB în 2017 şi o creştere economică solidă în 2018, prognozată la 4,2%. 

În ceea ce priveşte inflaţia, nivelul a rămas ridicat în noiembrie (0,7% lună la lună şi 3,2% rata anuală), depăşind estimările. Potrivit băncii, rata anuală a inflaţiei va continua să crească rapid în următoarele trimestru, cu un vârf de 5% în T2 2018.

Deficitul bugetar s-a situat la 0,8% din PIB în ianuarie -octombrie, iar ţinta anuală de 3% va fi probabil atinsă, mare parte din deficit urmând să fie generat în decembrie. 

”Ţinta pe 2018 a fost fixată tot la 3%, dar există riscul ca ea să fie depăşită”, se arată în analiza Raiffeisen Bank.

Având în vedere condiţiile macroeconomice, analiştii cred că măsurile de înăsprire a politicii monetare vor fi accelerate, Raiffeisen prognozând o creştere  în cinci paşi a dobânzii de politică monetară, faţă de trei ori cât estimau anterior, de la 1,75% în prezent, la 3%. Prima majorare a dobânzii va abea loc cel mai probabil la şedinţa BNR din 8 ianuarie.