Studiu Coface: 51% din companiile din sectorului fabricării produselor din carne au un risc de insolvenţă ridicat. „Firmele din sector îşi plătesc greu datoriile”

Autor: Roana Rotaru 03.01.2018

Vânzările totale ale companiilor din industria fabricării produselor din carne, un sector în care anul trecut activau 369 de companii, a crescut cu 2% în 2016, faţă de anul precedent, la 5,78 mld. lei. Totuşi, avansul cifrei de afaceri raportat pentru 2016 este sub media naţională de 4%, potrivit studiului realizat de Coface, care a concluzionat că 51% dintre aceste companii prezinta un risc de insolvenţă ridicat. „Companiile din sectorul analizat au o lichiditate fragilă, foarte expusă unor şocuri negative care pot veni din partea neîncasării creanţelor sau scăderii vânzărilor. În această industrie, firmele au raportat o durată medie de încasare a creaţelor, cu uşoare fluctuaţii în ultimii patru ani, dar sub nivelul raportat la nivel naţional, chiar şi în rândul companiilor foarte mici sau foarte mari. Durata medie de colectare a creanţelor în sectorul analizat a scazut de la 54 de zile, nivelul din 2009, la 47 in 2016, în timp ce media la nivel naţional în aceeaşi perioadă analizată a crescut de la 92 de zile la 93 zile”, a declarat Nicoleta Mărunţelu, Analist Economic, Coface România.