Studiu Coface: 51% din companiile din sectorului fabricării produselor din carne au un risc de insolvenţă ridicat. „Firmele din sector îşi plătesc greu datoriile”
Vânzările totale ale companiilor din industria fabricării produselor din carne, un sector în care anul trecut activau 369 de companii, a crescut cu 2% în 2016, faţă de anul precedent, la 5,78 mld. lei. Totuşi, avansul cifrei de afaceri raportat pentru 2016 este sub media naţională de 4%, potrivit studiului realizat de Coface, care a concluzionat că 51% dintre aceste companii prezinta un risc de insolvenţă ridicat. „Companiile din sectorul analizat au o lichiditate fragilă, foarte expusă unor şocuri negative care pot veni din partea neîncasării creanţelor sau scăderii vânzărilor. În această industrie, firmele au raportat o durată medie de încasare a creaţelor, cu uşoare fluctuaţii în ultimii patru ani, dar sub nivelul raportat la nivel naţional, chiar şi în rândul companiilor foarte mici sau foarte mari. Durata medie de colectare a creanţelor în sectorul analizat a scazut de la 54 de zile, nivelul din 2009, la 47 in 2016, în timp ce media la nivel naţional în aceeaşi perioadă analizată a crescut de la 92 de zile la 93 zile”, a declarat Nicoleta Mărunţelu, Analist Economic, Coface România.