De ce a cumpărat fondul de investiţii J. C. Flowers Piraeus Bank România: banca are lichidităţi şi active sănătoase într-o economie care are cea mai mare creştere din UE

Autor: Claudia Medrega 04.01.2018

Fondul american de private equity J.C. Flowers, unul dintre jucătorii importanţi de pe Wall Street, înfiinţat de un fost executiv de la Goldman Sachs, a ajuns la sfârşitul lui 2017 la o înţelegere cu grecii de la Piraeus pentru preluarea subsidiarei din România. Fondul de investiţii american discută varianta de a-l aduce la con­ducerea operaţiunilor de la Bucureşti pe Dominic Bruynseels, care are o carieră bancară de peste 30 de ani, fiind preşedinte executiv al BCR în perioada 2008-2012.

Fondul ame­ri­can de investiţii îşi fa­ce astfel oficial in­trarea pe piaţa ban­ca­ră românească după o îndelungată pe­rioadă de nego­cieri. Între J.C. Flowers şi Piraeus s-au mai purtat discuţii şi în 2016, însă deal-ul a picat din cauza unor neînţelegeri le­gate de preţul tran­zac­ţiei. Atunci, J.C. Flowers plănuise să preia atât Piraeus, cât şi Banca Comer­cială Carpa­tica şi să for­meze un grup ban­car cu o vizibilitate mai mare pe pia­ţa locală, ce putea să intre chiar în top 10. Pentru o eventuală achiziţie a Piraeus şi-a manifestat interesul şi OTP Bank.