Zece tranzacţii aşteptate în 2018: de la businessuri antreprenoriale la giganţi din retail şi clădiri de birouri

Autor: Cristina Roşca 04.01.2018

♦ Pentru piaţa de fuziuni şi achiziţii din România, 2017 a fost un nou an bun, mai ales în ultimul trimestru semnându-se mutări de zeci şi chiar sute de milioane de euro ♦ Preluarea Bancpost de către Banca Transilvania şi achiziţia grupului A & D Pharma de către cehii de la Penta Investment sunt doar două dintre mutările anunţate în ultimele luni.



Totuşi, o serie de mutări începute în 2017 sau o serie de negocieri afla­te abia la început de drum s-ar putea semna în 2018. Ziarul Finan­ciar a adunat zece com­pa­nii sau proiecte care ar putea deveni ţinte de achiziţii în acest an, cele mai multe fiind afaceri antreprenoriale, dar nu numai. Piaţa imobiliară este aşteptată să îşi revină în 2018 după ce anul trecut au existat negocieri, dar nu multe semnări. Poate cel mai răsunător eşec a fost cel al negocierilor dintre israelienii de la AFI şi proprietarii Dedeman privind clădirile de birouri AFI.

 

♦ Betty Ice, producătorul de îngheţată din Suceava

Vasile Armenean, antreprenorul care deţine producătorul de îngheţată Betty Ice, anunţa în vara anului trecut că ia în calcul vânzarea unei părţi din compania pe care a fondat-o în urmă cu mai bine de două decenii şi pe care a dus-o la afaceri de 30 mil. euro. La fi­nalul lui 2017 el adăuga că  „tot timpul pri­mim oferte, dar nu am făcut din vânzare sau din achiziţii un obiectiv, ci vrem să ne con­centrăm mai departe pe dezvoltarea afacerii“. Astfel, el a anunţat investiţii de aproxi­mativ opt milioane de euro în extinderea fabricii şi în dezvoltarea reţelei de distribuţie. Potrivit datelor ZF, de businessul Betty Ice sunt interesaţi mai mulţi jucători strategici.