Cele mai performante şi cele mai slabe acţiuni din indicele bursier BET în 2017

Autor: Liviu Popescu 08.01.2018

♦ Nuclearelectrica a avut un plus 64%, în timp ce Electrica a avut un minus de 8%.



Nuclearelectrica, Conpet Ploieşti şi Transgaz au fost în 2017 cele mai performante acţiuni din indicele de re­fe­­rinţă BET ca urmare a randamentului mare al divi­den­de­lor, cât şi a îmbunătăţirii rezultatelor financiare în pri­mele no­uă luni. La polul opus, acţiunile companiilor din BET care au încheiat anul trecut pe minus au fost Transelectrica (0,2%), Bursa de Valori Bucureşti (1,7%) şi Electrica (8,5%), potrivit calculelor companiei de brokeraj Prime Transaction.

Nuclearelectrica, singurul producător de energie nucle­a­ră din România, a adus în 2017 un randament de 64% cu tot cu dividende investitorilor care au mizat pe acţiunile sale în con­textul în care la nouă luni compania a raportat un profit net de 225 mil. lei, plus 120%, şi venituri de 1,4 mld. lei, plus 16,5%. La randament au contribuit şi dividendele suplimen­ta­re distribuite de companie la solicitarea statulului. De altfel urmă­toarele trei companii în topul celor mai mari aprecieri ale acţiunilor sunt controlate de stat: Conpet Ploieşti (60%), Transgaz (51%), Romgaz (48%).

Analiştii explică faptul că între acţiunile cu evoluţii slabe din 2017 şi cele cu evoluţii bune diferenţele au crescut substanţial.