Mişcare de amploare în lumea de business, cel mai puternic CEO din România a fost schimbat

Autor: Roxana Petrescu 09.01.2018

UPDATE: Christina Verchere este noul preşedinte şi director general executiv al OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie industrială din România şi cea mai valoroasă companie listată la bursa de la Bucureşti, se arată la bursă. 

Numirea sa a fost făcută de consiliul de administraţie pentru perioadă rămasă din mandatul Marianei Gheorghe, până în data de 16 aprilie 2019.

„Christina Verchere a acceptat numirea şi va prelua poziţia, în funcţie de disponibilitate, cel mai târziu începând cu 21 mai 2018”, arată OMV Petrom, companie cu 17 mld. lei capitalizare.

Christina Verchere, 46 de ani, are o experienţă de 19 ani în industria petrolieră, ea defăşurând activităţi în acest interval doar la British Petroleum (BP), unul dintre giganţi mondiali în acest domeniu. Verchere a fost a fost în ultimii patru ani preşedinte regional la British Petrolum, iar în perioada aprilie 2012-iunie 2014 preşedinte şi CEO BP Canada Energy Group.

Ea este absolventă a Univerity of Aberdeen din Scoţia. 

Potrivit informaţiilor disponibile, Verchere este şi Preşedinte al Asociaţiei de petrol din Indonezia. A crescut în Hong Kong, Tokyo, SUA, dar şi Marea Britanie.

 

Mariana Gheorghe, CEO-ul OMV Petrom, unul dintre cei mai importanţi executivi locali, care se află la conducerea producătorului de petrol şi gaze din vara anului 2006, şi-ar putea încheia mandatul anul acesta, potrivit unor surse din piaţă. În cazul în care această schimbare va avea loc, ar fi una dintre cele mai importante din lumea de business, ţinând cont de importanţa strategică a OMV Petrom în economia locală.

Reprezentanţii companiei nu au comentat pe baza acestei informaţii, dar surse din piaţă spun că deja există o listă scurtă de posibili candidaţi.

Favoriţi în cursa pentru şefia OMV Petrom ar fi un fost executiv de la gigantul BP, dar şi un român, Gabriel Selischi, care a făcut parte din conducerea Petrom până la începutul lui 2016.

Gabriel Selischi a fost membru al directoratului OMV Petrom, res­ponsabil pentru activitatea de upstream (explorare şi producţie) de la 1 septembrie 2013.  

Din poziţia pe care o ocupa, Selischi era unul dintre cei mai importanţi oameni din industria de petrol şi gaze din România, în contextul în care Petrom asigură aproape în totalitate producţia de petrol locală şi jumătate din cea de gaze.

Mai mult, Selischi era şi omul care superviza lucrările făcute de Petrom, alături de americanii de la ExxonMobil, în Marea Neagră, în perimetrul Neptun. Acesta este cel mai mare pariu pe partea de explorare şi producţie în care s-a angajat Petrom, un eventual suc­ces având puterea de a reconfigura rolul pe care România îl poate juca la nivel regional. Selischi a studiat ingineria la Institutul Politehnic Bucureşti.

După plecarea din boardul Petrom, managerul român a fost propus pen­tru funcţia de vice­preşedinte senior res­ponsabil pentru con­ducerea activită­ţi­lor grupului OMV din zona Austral­asia, zonă care are însă o contribuţie re­du­să la producţia gru­pului OMV. Pe­trom de exemplu con­tribuie cu aproape 60% la producţia totală a grupului austriac.